Προσερχόμενος στο Eurogroup, o Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι στις συναντήσεις που είχε με τους ευρωπαίους ομολόγους τις τελευταίες μέρες, υπήρξε κατανόηση και ενδιαφέρον για λύσεις στο ελληνικό πρόγραμμα.  

 

 
Συζητήσαμε την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος αλλά θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, τόσο οικονομικά όσο και μη οικονομικά. Βρήκα κατανόηση όπου πήγα και ανθρώπους που έψαχναν λύσεις, όχι προβλήματα».
 

 
Στη συνάντησή του με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης: «Ο υπουργός μού επιβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

 
Παράλληλα, χαρακτήρισε σοβαρή  την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το ασφαλιστικό, ωστόσο, επισήμανε πως μένει να φανεί αν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος.
 
Έχει γίνει σκληρή δουλειά, μέχρι σήμερα, σημείωσε και δήλωσε χαρούμενος για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
 
Σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση, υπογράμμισε πως «δεν θα μπούμε σε βάθος» αλλά θα γίνει ένας απολογισμός, ενώ για την συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είπε πως θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης 

«Xρειαζόμαστε μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

 
«Η δουλειά συνεχίζεται, είμαστε συγκεντρωμένοι στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος», πρόσθεσε.

 
H ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες τόνισε σήμερα προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε

Αναφερόμενος στη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά είναι «κατανοητή», ενώ σχολίασε ότι έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν καθυστερήσεις με την Ελλάδα.

 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Έλληνα ομόλογό του στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες.
 
Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων βήμα-βήμα, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.
 
Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, η πρώτη αξιολόγηση θα έχει διάρκεια και ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσο ζήτημα ρευστότητας.

Στο Eurogroup το Ασφαλιστικό

 
Τα μέλη του Eurogroup αναμένουν τη μετάφραση του σχεδίου των 170 σελίδων, ωστόσο ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε πως το ελληνικό σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά τόνισε ότι είναι πρόωρο να εκφέρει κάποιος ολοκληρωμένη άποψη, καθώς λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις.
 
Επιπλέον, ανέφερε ότι ίσως απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα, ενώ εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές.
 
Οι δανειστές αναφέρουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν πλήρη στοιχεία κοστολόγησης πριν καταλήξουν σε οριστική απόφαση για την πρόταση της κυβέρνησης. Κατά τις πληροφορίες αυτές, θα ζητηθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πειστικότερο σχέδιο.
 
Δεν αναμένονται αποφάσεις
 
Η επίλυση του Ασφαλιστικού προβάλλεται ως προαπαιτούμενο από τους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναμένεται υιοθέτηση αποφάσεων σήμερα, αλλά ούτε και στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σε τρεις εβδομάδες.
 
Από εβδομάδα αρχίζει η αξιολόγηση
 
Εντωμεταξύ, η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.
 
Εκτός από το Ασφαλιστικό, στην αξιολόγηση περιλαμβάνονται ζητήματα όπως η διοικητική μεταρρύθμιση, ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και οι στόχοι του προϋπολογισμού 2016 και στόχος των δανειστών είναι να κλείσουν όλα τα θέματα μαζί.