Για σημαντική πρόοδο έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των θεσμών, αποχωρώντας από την Αθήνα. «Η πρόοδος που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, προλειαίνει το έδαφος για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές και τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης για την οριστικοποίηση και των τελευταίων στοιχείων του συνολικού πακέτου, με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» καταλήγουν οι θεσμοί.

Εντωμεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουνται οι διαβουλεύσεις, στη σκιά της απόρριψης του αιτήματος της Αθήνας για σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και από την πλευρά της Άνγκελα Μέρκελ κατέστη σαφές ότι δεν συντρέχει λόγος σύγκλησης Euro Summit.

Στροφή της Κομισιόν για το προληπτικό πακέτο

Αίσθηση χθες προκάλεσαν οι δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, που χαρακτήρισε «παράλογη και αντιδημοκρατική» τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων

Σήμερα ωστόσο η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, μολονότι επανέλαβε την άποψη ότι ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων αρκεί για την τήρηση των στόχων του ελληνικού προγράμματος, τόνισε επίσης ότι εάν οι άλλοι θεσμοί κρίνουν αναγκαίο το προληπτικό πακέτο, τότε αυτό θα αξιολογηθεί.


Ντάισελμπλουμ: Εurogroup εντός δύο εβδομάδων

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών εντός δύο εβδομάδων εξέφρασε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Μ.Πέμπτη, μιλώντας στο ολλανδικό ραδιόφωνο BNR.

Ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι το ζήτημα των προληπτικών μέτρων είναι νομικά δύσκολο και γι'αυτό «θα χρειαστεί λίγος παραπάνω χρόνος» για το κλείσιμο της συμφωνίας επί των 3,6 δισ. ευρώ που ζητούνται από την Αθήνα.

Μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών

Σημειώνεται ότι με τους εκπροσώπους των θεσμών, σε επίπεδο νομικών κλιμακίων, συναντήθηκε το απόγευμα της Μ.Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, με αντικείμενο την κυβερνητική πρόταση σχετικά με το πακέτο έξτρα μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. 

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει προτείνει τη δημιουργία μηχανισμού – συστήματος αυτόματης περικοπής δαπανών, εφόσον διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, τις οποίες θα επικυρώνει η Eurostat.