Η ανακοίνωση για το νέο Eurogroup με θέμα την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έγινε το βράδυ της Μ.Πέμπτης.

Θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να καλέσει σε συνάντηση τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν, παρουσία των επικεφαλής των τριών θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) Μάριο Ντράγκι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λαγκάρντ, πριν την 9η Μαΐου, ώστε ουσιαστικά να υπάρξει συμφωνία πριν το Eurogroup. 

Επίσης κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας ο Πρωθυπουργός είχε Tηλεφωνικές επικοινωνίες και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση

Το βράδυ της χθεσινής ημέρας, ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε σε στενούς του συνεργάτες την εκτίμηση ότι «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση».

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό της χώρας υπογράμμισε ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι» προσθέτοντας ότι «τούτες τις μέρες εκτίθενται».

 
«Επειδή δεν αποδεχόμαστε» τα διαρθρωτικά μέτρα του ΔΝΤ, η ΝΔ «ζητάει να παραιτηθούμε μήπως έρθει άλλη κυβέρνηση για να τα εφαρμόσει», είχε τονίσει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Θα περιμένουν για πολύ ακόμα και θα ξαναχάσουν», τόνισε και έκανε λόγο για «απόλυτη ταύτιση» της ΝΔ με το ΔΝΤ.
 
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε πρόσκληση συμμετοχής στη δεύτερη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων προοδευτικών κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη και την αποδέχτηκε. 
 
Σημειώνεται ότι είχε συμμετάσχει και στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Παρίσι κατόπιν πρόσκλησης του Φρ. Ολάντ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό πρακτορείο, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν από το Eurogroup. 


Κοινή ανακοίνωση των θεσμών


Λίγο πριν τα τεχνικά κλιμάκια αποχωρήσουν από την Αθήνα, το μεσημέρι της Μ.Πέμπτης, σε κοινή ανακοίνωσή τους η Κομισιόν, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ο ESM τονίζουν τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει μέχρι στιγμής και ξεκαθαρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τα κράτη – μέλη θα συνεχιστούν από τις έδρες των θεσμών.

Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων έχει στόχο τη συμφωνία σε κάποια τελευταία στοιχεία του συνολικού πακέτου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Οι θεσμοί και οι Ελληνικές Αρχές έχουν υλοποιήσει σημαντική πρόοδο επί πακέτου πολιτικής το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες επί της βιωσιμότητος του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Προγράμματος.»

» Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις έδρες τους με τις Αρχές και τα κράτη μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός πλήρους πακέτου πολιτικής» αναφέρεται στην κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων το πακέτο των προληπτικών μέτρων

 
Παράλληλα, οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νομοθέτηση προληπτικού πακέτου μέτρων, επιταχύνουν τις εξελίξεις. 
 
Τόνισε μάλιστα ότι «καμία δημοκρατική Βουλή στον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί κάτι τέτοιο». «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα», είπε ο κ. Γιούνκερ στην τοποθέτησή του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, ασκώντας κριτική στην στάση του ΔΝΤ λέγοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην ευρωζώνη.
 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν σε χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
 
Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, αν και επανέλαβε την άποψη ότι ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων αρκεί για την τήρηση των στόχων του ελληνικού προγράμματος, ξεκαθάρισε ότι εάν οι άλλοι θεσμοί κρίνουν αναγκαίο το προληπτικό πακέτο, τότε αυτό θα αξιολογηθεί.
 
Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα εξέφρασε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί .  
 
Κατά την άποψή του, δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο.
 
Xρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως και η πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα αυτό, τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
 
Υπάρχει και μία συζήτηση σχετικά με μέτρα εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, τα οποία. όπως ανέφερε, πρόκειται να εφαρμοστούν σε περίπτωση που ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο εξελίξεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρει, ενδεχομένως, επιβεβαίωση.