Επτά συνδικάτα στη Γαλλία κάλεσαν σε διήμερο απεργιών και διαδηλώσεων από τις 17 έως τις 19 Μαΐου, για πολλοστή φορά στο τελευταίο δίμηνο. Στο Παρίσι, οι κινητοποιήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν από τις 2 μ.μ. (τοπική ώρα).

Το σχέδιο νόμου, πρέπει πάντως να επικυρωθεί στις 28 Ιουνίου και από τη Γερουσία και να επιστρέψει στην κάτω Βουλή, πριν την οριστική επικύρωσή του, που δεν αναμένεται, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πριν τα τέλη Ιουλίου.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν το σχέδιο ως εξαιρετικά γενναιόδωρο προς την εργοδοσία και καθόλου προστατευτικό απέναντι στους εργαζόμενους, καθώς, μεταξύ άλλων, τοποθετεί τις επιχειρησιακές συμβάσεις πάνω από τις κλαδικές. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν δηλώσει την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες, παρά τις απαγορεύσεις και την καταστολή κατά τις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου τις προηγούμενες εβδομάδες.

Στο προηγούμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού της 12ης Μαΐου, έδωσαν το «παρών» πάνω από 50.000 διαδηλωτές μόνο στο Παρίσι, ενώ μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Στις 31 Μαρτίου, στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις έλαβαν μέρος 1,2 εκατ. διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα.

Animation της ηλεκτρονικής έκδοσης της γαλλικής εφημερίδας Monde εξηγεί τις επιπτώσεις του νόμου που τίθεται προς επικύρωση σε εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα:  

Απαγόρευση διαδηλώσεων

Απέναντι στο κύμα διαμαρτυρίας, η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, επιλέγει την καταστολή. Ενόψει των κινητοποιήσεων της Τρίτης, ανακοινώθηκε απαγόρευση συμμετοχής σε συγκεκριμένες οργανώσεις, όπως η Action Antifasciste (Αντιφασιστική Δράση), καθώς και στο κίνημα Mouvement interluttes indépendant (MILI).

Τα μέλη των εν λόγω κινημάτων, με βάση την ανακοίνωση των γαλλικών Αρχών απαγορεύεται να κινηθούν στην Πλατεία Δημοκρατίας, τον χώρο όπου αναπτύχθηκε το κίνημα Nuit Debout, καθώς και στους δρόμους γύρω από αυτήν, συγκεκριμένες ώρες της μέρας.

Από την Αστυνομία του Παρισιού γνωστοποιήθηκε ότι η απαγόρευση βασίζεται στο άρθρο 5 του νόμου για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπει «την απαγόρευση της παρουσίας σε τμήματα ή σε ολόκληρη την περιφέρεια, σε κάθε άτομο που επιδιώκει την παρεμπόδιση, με οποιονδήποτε τρόπο, της άσκησης των δημόσιων εξουσιών».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και σε «βιαιοπραγίες» στη διάρκεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων ενάντια στον νόμο για την Εργασία (Διαβάστε σχετικά).

Από Μαδρίτη σε Παρίσι

Υπενθυμίζεται ότι τη στιγμή που η Γαλλία ζει τις δικές της μέρες της «Αγανάκτησης» με συνεχόμενες συγκεντρώσεις της εμβληματικής Πλατείας Δημοκρατίας στο Παρίσι και αλλού, στην ισπανική πρωτεύουσα, χιλιάδες κόσμου πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση, με αφορμή την πέμπτη επέτειο του κινήματος «15-Μ».

Με κεντρικό σύνθημα «Αγανακτισμένοι, ενωμένοι ή ηττημένοι», οι δρόμοι της Μαδρίτης ξαναγέμισαν κόσμο την Κυριακή.

Η επέτειος του κινήματος γιορτάστηκε επίσης με συγκεντρώσεις στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ, την οποία είχαν καταλάβει οι «Αγανακτισμένοι» για πολλές εβδομάδες (Διαβάστε σχετικά).

Οι φετινές συγκεντρώσεις, πέραν του επετειακού χαρακτήρα, συνέπεσαν με τα καλέσματα για διεθνοποίηση του κινήματος Nuit debout από τη Γαλλία, χωρίς ωστόσο τουλάχιστον προς το παρόν, να είναι ορατή διάθεση για συνέχισή τους.

Σε αντίθεση με τη Γαλλία άλλωστε, όπου η κυβέρνηση Ολάντ βρίσκεται σε φάση ρήξης με την κοινωνική πλειοψηφία, προκειμένου να υλοποιήσει «μεταρρυθμίσεις», πριν τις εκλογές που σχεδιάζονται για το 2017, στην Ισπανία, η πλειοψηφία των πολιτών μετρά αντίστροφα για τις νέες κάλπες της 26ης Ιουνίου με τις προσδοκίες για «αλλαγή» από την εκλογική συμμαχία Podemos-Ενωμένης Αριστεράς να κορυφώνονται.      

Ε.Κ.