Με αφορμή την παραίτηση του Ο. Βουδούρη, που έκανε λόγο για δραματικές συνθήκες για πρόσφυγες και τοπικές κοινωνίες, ο ΙΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι του για επικίνδυνη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος και χαρακτηρίζει εγκληματικό το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει εθνικός σχεδιασμός, για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
 
Όπως τονίζει η ανακοίνωση, «οι εκθέσεις των αρμόδιων Φορέων αποκαλύπτουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στα Κέντρα Φιλοξενίας και την παντελή απουσία του υπουργείου Υγείας και των ελληνικών αρχών. Είναι ανεπίτρεπτο και πρωτοφανές το γεγονός ότι έχει παραδοθεί στις ΜΚΟ η ευθύνη για την ασφάλεια ,τη σίτιση και την υγειονομική περίθαλψή των προσφύγων καθώς και για την για την προστασία της Δημόσια υγείας. Ουσιαστικά δηλαδή οι ΜΚΟ ασκούν την πολιτική του υπουργείου Υγείας και μάλιστα χωρίς καμία εποπτεία και έλεγχο από τους αρμόδιους φορείς».
 
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως επιβεβαιώνονται οι φόβοι περί «Νταχάου των προσφύγων και των μεταναστών», ενώ κάνει και εκτενή αναφορά στα όσα έχουν γραφτεί σε μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού. Τέλος, τονίζει ότι η διαχείριση του προβλήματος εκθέτει τη χώρα μας, προσβάλλει τον πολιτισμό μας και ακυρώνει στην πράξη την εικόνα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα ο ελληνικός λαός, στο δράμα των ανθρώπων αυτών.