Την Τετάρτη είχε προηγηθεί η επίθεση που δέχτηκε ο καταυλισμός από ντόπιους και άλλους ακροδεξιούς, με πέτρες και βράχους, που οδήγησε στην ένταση μέχρι νωρίς τα ξημερώματα της Πέμπτης, μόλις μία ημέρα μετά την παρουσία αντιπροσωπείας της Χρυσής Αυγής στο νησί.
 
Το βράδυ της Πέμπτης, στο κέντρο φιλοξενείας της Σούδας έγινε νέα επίθεση και  εκτοξεύτηκαν βόμβες μολότοφ κατά των σκηνών των προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα να καούν τουλάχιστον δύο σκηνές. Μάλιστα, η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό περί τους 150 ανθρώπους, που με τις κουβέρτες τους εγκατέλειψαν τον καταυλισμό και κατευθύνθηκαν στο χώρο της ιχθυόσκαλας δίπλα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, σύμφωνα με το Astraparis.gr.


Αξίζει να σημειωθεί πως, οι ακροδεξιοί που βρίσκονταν στο χώρο και σύμφωνα με μαρτυρίες εκτόξευσαν τις βόμβες μολότοφ, παρέμειναν στο εκεί χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα με την αστυνομία.

Λίγη ώρα μετά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η είδηση της ρίψης των μολότοφ προκάλεσε τη διαμαρτυρία ομάδας 30 περίπου αλληλέγγυων πολιτών που έπαιρναν μέρος εκείνη την ώρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο και οι οποίοι συνέχισαν να πορεύονται προς τον καταυλισμό. 
 
Λίγα μέτρα πριν από την είσοδο όμως σε αυτόν, τους σταμάτησαν άνδρες των ΜΑΤ που επιχειρούσαν στην περιοχή. Ακολούθησε η αποχώρηση των αλληλέγγυων περί τις 10.30 το βράδυ, ενώ, σύμφωνα με τον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, κατά την παραμονή τους εκεί υπήρξαν φραστικοί διαπληκτισμοί με άτομα που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο και οι οποίοι είχαν στο μεταξύ συγκεντρωθεί.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φωτιά έσβησε σύντομα με την επέμβαση των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών. 
 
Εξάλλου, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δύο αλληλέγγυοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, δέχθηκαν επίθεση από ακροδεξιούς που βρίσκονται κοντά στον καταυλισμό περί τις 11 το βράδυ. Όπως αναφέρεται, η επίθεση πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός πως οι αστυνομικές δυνάμεις -υποτίθεται- πως βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή. Επίθεση δέχτηκε και ένας πρόσφυγας στο κέντρο της πόλης.
 
Παρόλα αυτά, η αστυνομία δεν μπόρεσε ούτε να προστατέψει τους δύο ανθρώπους, ούτε να αποσοβήσει τις νέες επιθέσεις στον καταυλισμό.
 

Να αδειάσει άμεσα ο προσφυγικός καταυλισμός στη Σούδα, αξιώνει από την κυβέρνηση ο δήμαρχος

 
Την ώρα που η κατάσταση βαίνει προς το χειρότερο, ο δήμαρχος Χίου τονίζει την ανάγκη «σήμερα κιόλας να αδειάσει ο καταυλισμός στη Σούδα της Χίου».
 
«Μετά τα επεισόδια το βράδυ που πέρασε, έχει γίνει καθαρό ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, αυτό είναι πρόβλημα δικό της και όχι του δήμου. Δεν είναι δουλειά του δήμου να εξασφαλίσει την ασφάλεια των δημοτών αλλά και των προσφύγων–μεταναστών» τόνισε ο κ. Βουρνούς.
 
Ο δήμαρχος Χίου έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε σήμερα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, από τον οποίο και ζήτησε να αδειάσει άμεσα ο καταυλισμός της Σούδας. «Στο ερώτημά του “πού να τους πάω”, του απάντησα αυτό είναι θέμα δικό σας και όχι δικό μου», είπε ο δήμαρχος. 
 

Προβοκάτσια καταγγέλει το ΚΚΕ Χίου

 
Ως οργανωμένη προβοκάτσια σε βάρος προσφύγων και κατοίκων από φασίστες και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις στην περιοχή συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στην Σούδα, καταγγέλλει τα επεισόδια το βράδυ της Τετάρτης, 16 Νοεμβρίου 2016, η τοπική επιτροπή Χίου του ΚΚΕ.
 
Διατυπώνει δε το ΚΚΕ το ερώτημα «γιατί οι δυνάμεις καταστολής δεν σταμάτησαν τους φασίστες».
 
Αναλυτικά, αναφέρει περαιτέρω στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τα εξής:
 
«Τα νέα επεισόδια αποκαλύπτουν και πάλι τις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, που με την πολιτική της κρατά εγκλωβισμένους αυτούς τους ανθρώπους στο νησί και τη χώρα, σε απαράδεκτες συνθήκες κράτησης.
 
Ευθύνες, που προκύπτουν από τις επίσημες συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την Ε.Ε. και την Τουρκία.
 
Είναι τυχαίο που τα επεισόδια εξελίχτηκαν μόλις μια μέρα μετά την άφιξη των υπόδικων χρυσαυγιτών, Κασιδιάρη και Λαγού, στο νησί ;
 
Τέτοιες ενέργειες, είναι βούτυρο στο ψωμί της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και άλλων αντιδραστικών δυνάμεων, που εκμεταλλεύονται τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων – πρόσφυγες – για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στο λαό μας, για να κρύψουν τους πραγματικούς υπαίτιους. Δηλαδή, το σύστημα που υπηρετεί με συνέπεια και η ελληνική κυβέρνηση της «αριστεράς». Η κυβέρνηση καλεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καλεί το μακελάρη Ομπάμα, πανηγυρίζει ότι όλοι αυτοί θα μας προστατέψουν. Βάζει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με ορατό το ενδεχόμενο ενός πιο γενικευμένο πολέμου».
 
Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου το ΚΚΕ καλεί τον λαό σε μαζική συμμετοχή και καταδίκη των φασιστικών ενεργειώνή, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και του δήμου».
 
με πληροφορίες από ΑΠΕ, Astraparis.gr