Ως «Τζομπάν» ανέφερε την Κάσο τουρκική ΝΟΤΑΜ την Πέμπτη, στο τελευταίο επεισόδια της τουρκικής προκλητικότητας, καλώντας μάλιστα την Ελλάδα να ακυρώσει στρατιωτική άσκηση επικαλούμενη τη συνθήκη της Λωζάνης, κατά της οποίας βάλει εδώ και εβδομάδες ο Ερντογάν. 
 
Σύμφωνα με τη ΝΟΤΑΜ, αναφέρεται πως μία από τις τρεις τρεις περιοχές που δεσμεύει η Ελλάδα για τις στρατιωτικές ασκήσεις και συγκεκριμένα η περιοχή της Κάσου είναι αποστρατικοποιημένη και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εντός του σχεδιασμού. Την ίδια ώρα, σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο σημειώθηκαν τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, καθώς και δύο εικονικές αερομαχίες ελληνικών με τουρκικά μαχητικά.
 
Την Πέμπτη, ο Τουρκος υπουργών Εξωτερικών ανέλαβε να δώσει συνέχεια στο γαϊτανάκι προκλητικών δηλώσεων από πλευράς γειτόνων, με των Μελβούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει σε άρθρο του πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο». 
 
Η δήλωσή του διαδέχθηκε εκείνη του επικεφαλής της κεμαλικής αντιπολίτευσης του CHP την προηγούμενη ημέρα. Ο Κιλιτσνάρογλο δήλωσε την Τετάρτη πως η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου που ανήκουν στην Τουρκία.
 

Παυλόπουλος: Ευρωπαϊκά τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία

 
«Η συνθήκη της Λωζάννης του 1923 η οποία έκτοτε έως σήμερα και στο διηνεκές θα αποτελεί τη συνθήκη με βάση την οποία καθορίζονται τα σύνορα της Ελλάδας με την γειτονική Τουρκία» απάντησε από τα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας πως τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά.
 
«Ακριβώς λόγω της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα σύνορα αυτά πλέον είναι και σύνορα της ΕΕ» σημείωσε ο Πρ. Παυλόπουλος, και συμπλήρωσε πως «Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό προκλήσεις από τη γείτονα Τουρκία και από την ηγεσία της. Δεν έχει σημασία που οφείλονται αυτές οι προκλήσεις. Σημασία έχει ότι υπάρχει ότι γίνονται. Και σημασία έχει ότι εμείς δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ούτε να αποδίδουμε σε εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας, ούτε σε τάσεις λαϊκισμού των ηγετών της αυτές τις προκλήσεις. Για μας οι προκλήσεις αυτές πρέπει να έχουν το χαρακτήρα που έχουν. Είναι προκλήσεις οι οποίες βάλουν ευθέως κατά του διεθνούς δικαίου. 
 
«Εμείς στις προκλήσεις, δεν πρόκειται να απαντήσομε με προκλήσεις. Όμως απαντάμε με αποφασιστικότητα μια αποφασιστικότητα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να τις ανεχθούμε. Όποια μορφή και αν πάρουν. Για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να αφήσομε τίποτα αναπάντητο. Εκτός από τις χθεσινές προκλήσεις, και τη σημερινή ακόμα, προερχόμενη από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας η οποία θέλει να αμφισβητήσει την ελληνικότητα των Ιμίων» πρόσθεσε σε αυστηρό τόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Νωρίτερα την Πέμπτη, απαντήσεις για την κυβέρνηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η δική μας θέση σε όλα αυτά είναι απολύτως δεδομένη και απολύτως σαφής: Όχι απλώς δεν αποδεχόμαστε, αλλά καταδικάζουμε με τον πιο σαφή τρόπο οποιαδήποτε αμφισβήτηση από τη γείτονα των θεμελίων των μεταξύ μας σχέσεων, δηλαδή της Συνθήκης της Λωζάνης, που αποτελεί θεμέλιο για τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά οφείλω να πω ότι ο ανταγωνισμός των εθνικισμών μάς προβληματίζει πάρα πολύ» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
 

Επικοινωνία Μέρκελ με Τσίπρα και Ερντογάν

 
Την Πέμπτη, η Αγκέλα Μέρκελ επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
 
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Α. Τσίπρας και η Α. Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, μετά τις τελευταίες επιθετικές δηλώσεις των Τούρκων και τις εξελίξεις στο προσφυγικό.
 
Κατά τη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας και η Αγ. Μέρκελ συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία. Να σημειωθεί πως οι προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου προέκυψαν την ώρα της επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο. Συνομιλία είχε η Αγ. Μέρκελ και με τον Ερντογάν, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν υπήρξε κάποια παρέμβαση απέναντι στις προκλήσεις.
 
Εξάλλου, η Γερμανία εμφανίζεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει την παρουσία της στο Αιγαίο στο πλευρό του ΝΑΤΟ. «Εάν το θέλουν όλοι οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα το ξανασκεφτούμε», δήλωσε στη γερμανική υπηρεσία του Reuters ο Γερμανός αντιστράτηγος Μάρκους Κνάιπ αναφερόμενος στην συνέχιση της συμμετοχής της Γερμανίας στο Αιγαίο και το νέο έτος ώστε να παρεμποδίζεται η μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα από τους διακινητές.