Ο Ρέντσι είχε δηλώσει πως στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα δεν εγκριθεί η πρωτοβουλία του για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας θα παραιτούνταν, γεγονός που επιβεβαίωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τα ξημερώματα της Δευτέρας. Τότε, ο πρόεδρος Ματαρέλα του ζήτησε να καθυστερήσει μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού την Παρασκευή.

Ο Ιταλός αποχαιρέτησε τον ιταλικό λαό μέσω κοινωνικών δικτύων, με μια ανάρτηση στο twitter οπου ανέφερε «Αντίο σε όλους και ευχαριστώ».

 
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο Ιταλός πρόεδρος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει να συσταθεί κυβέρνηση η οποία να καταφέρει να προωθήσει την έγκριση νέου εκλογικού νόμου.

Στις 24 Ιανουαρίου, άλλωστε, αναμένεται και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας σχετικά με σειρά προσφυγών που θέτουν υπό αμφισβήτηση την συνταγματικότητα του εκλογικού νόμου της Βουλής και, ειδικότερα, το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Άλλωστε, όπως έχει γίνει γνωστό, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει ως στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου εν όψη των επικείμενων εκλογών στη γειτονική χώρα.

 
Πέντε Αστέρια και η Λέγκα του Βορρά πιέζουν για άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εμφανίζεταιδιχασμένη (επισήμως μιλά για εκλογές, αλλά θα ήθελε να κερδίσει χρόνο για να ανασυγκροτηθεί), ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα κάνει γνωστό ότι θα πάρει μέρος σε μια νέα κυβέρνηση, με ευρύ πεδίο δράσης, μόνον αν υπάρξει και η συνεργασία άλλων κομμάτων. 
Δεν αποκλείεται, όμως, οι θέσεις αυτές (ιδίως σε ότι αφορά το κόμμα του Ματέο Ρέντσι και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) να αλλάξουν, μερικώς, εάν ο πρόεδρος Ματαρέλα καταφέρει να δημιουργήσει ένα κοινό πεδίο με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού.
 
Όσο για τον Ματέο Ρέντσι, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν θα καταφέρει να περιορίσει την δυσαρέσκεια μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, αν θα οργανωθεί συνέδριο των Δημοκρατικών πριν τις εκλογές, και με ποια κριτήρια και ισορροπίες θα επιχειρήσει να συνθέσει τα ψηφοδέλτια της κεντροαριστεράς για την εκλογική αναμέτρηση.

Λίγο πριν τα «αναπόφευκτα» μέτρα

Παρά το ότι ο πρόεδρος του Eurogrop, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε την Δευτέρα ότι η Ιταλία δεν πρέπει να πιεστεί για επιπρόσθετα μέτρα εν μέσω «πολιτικής αστάθειας», πληροφορίες από την Ιταλία αναφέρουν πως η όποια πίστωση χρόνου θα είναι μικρή και η χώρα θα κληθεί άμεσα να εφαρμόσει τα «αναπόφευκτα» μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “IL Messaggero”, το Eurogroup είναι διατεθειμένο να προσφέρει μια σχετική πίστωση χρόνου, «μέχρι να τύχουν ουσιαστικού σεβασμού οι δεσμεύσεις που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Ωστόσο, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ βρίσκονται προ των ιταλικών πυλών.