Ενώ σε συνεδριάσεις του το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε την έκδοση πέντε εκ των συνολικά οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία, όπου κατηγορούνται για συνέργεια στο πραξικόπημα, δέχθηκε την έκδοση τριών εξ αυτών, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αρκεί στην Τουρκία.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για απειλή της αυτού εξοχότητας Ερντογάν και τονίζει πως δυσκολεύεται να κατανοήσει την απόφαση του Εφετείου, καθώς θεωρεί ότι η απειλή κατά του τουρκικού λαού είναι εμφανής.

«Παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία γύρω από την έκδοση των οκτώ αυτών προσώπων, τα οποία απείλησαν τη ζωή Τούρκων πολιτών και της Αυτού Εξοχότητας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας στις 15 Ιουλίου 2016, ενώ στη συνέχεια κατέφυγαν στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε την απόφαση του Εφετείου της Αθήνας που απορρίπτει την έκδοσή για κάποιους, ενώ την εγκρίνει για τρεις άλλους».

«Σύνδεση» των στρατιωτικών με τη χούντα

Παράλληλα, συσχετίζει την υπόθεση των «πραξικοπηματιών» με την επταετή περίοδο της χούντας που βίωσε η Ελλάδα. «Σαν χώρα, μεταξύ του 1967 και του 1974, η Ελλάδα είχε εμπειρία των αρνητικών επιπτώσεων μιας στρατιωτικής χούντας, οπότε θα μπορούσε να συμπαρασταθεί στην Τουρκία στη περίοδο που διανύει (σ.σ. μετά την απόπειρα πραξικοπήματος). Αναμένουμε η γειτονική και σύμμαχος Ελλάδα να εκδώσει τους πραξικοπηματίες στην Τουρκία. Κατανοούμε ότι η διαδικασία έκδοσης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Θα συνεχίσουμε να την παρακολουθούμε».

Έκδοση και των 8 ζητά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιώγας, άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών να μην κάνει δεκτό το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των δύο τελευταίων Τούρκων αξιωματικών.

Θεωρεί ότι ο φάκελος που απέστειλαν οι τουρκικές αρχές είναι πλήρης και σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, οι δικαστές έπρεπε να αποφανθούν υπέρ της έκδοσης. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να μην εκδοθούν οι δύο Τούρκοι αξιωματικοί, κρίνοντας ότι το αίτημα των τουρκικών αρχών είναι αόριστο και πως αν εκδοθούν στην Τουρκία, κινδυνεύει η ζωή τους.