«Ενήμερος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στείτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, για τις πληροφορίες πως εφαρμόζεται κατάπαυση του πυρός στο πολιορκημένο ανατολικό Χαλέπι, κατόπιν μιας συμφωνίας για την οποία μεσολάβησαν η Τουρκία και η Ρωσία. Πρόσθεσε ωστόσο πως η Ουάσινγκτον θα καλωσορίσει την εξέλιξη, εάν αυτή οδηγήσει στην αναστολή των βομβαρδισμών και επιτρέψει στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί να φύγουν.
 
Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι τόνισε πως δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι οι πληροφορίες περί κατάπαυσης του πυρός στο ανατολικό Χαλέπι δεν αληθεύουν, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι σε θέση να τις επαληθεύσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ανακωχή στο Χαλέπι δεν θα σηματοδοτούσε κατ’ ανάγκη το τέλος της αιματοχυσίας στη Συρία, ενώ κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος.
 
«Θα παρακολουθούμε την κατάσταση στενά», είπε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
«Προφανώς εάν είναι αλήθεια και πράγματι συνήφθη συμφωνία για μια κατάπαυση του πυρός που όχι μόνο θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς και τη βία αλλά θα επιτρέψει στους ανθρώπους να φύγουν από το Χαλέπι με ασφάλεια, θα χαιρετίσουμε» την εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε.
 
Λίγο νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Βιτάλι Τσούρκιν, υποστήριξε ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία που προβλέπει ότι οι αντάρτες θα εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι και ότι οι άμαχοι θα προστατευθούν, απορρίπτοντας τις επικρίσεις τόσο του Οργανισμού όσο και δυτικών κρατών περί θανάτων αμάχων.
 
«Από την πολιορκία πέρασαν στη σφαγή», κατήγγειλε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας, Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση, τη Ρωσία και το Ιράν να αφήσει τους άμαχους να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι.
 
«Δόθηκαν άφθονες έγκαιρες προειδοποιήσεις σε αυτό το Συμβούλιο όσον αφορά την κατάσταση στο Χαλέπι», ανέφερε ο Μπαν. «Εγκαταλείψαμε όλοι συλλογικά τον λαό της Συρίας (…) Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει τόσο εύκολα», τόνισε.
 
Ο Τσούρκιν από την πλευρά του, επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό δεν έχει διαπιστώσει καμιά διάπραξη «παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ο συριακός στρατός διαψεύδει ότι έχουν υπάρξει εκτελέσεις και βασανισμοί προσώπων που έχουν αιχμαλωτίσει οι δυνάμεις του.
 
Η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση της Συρίας, η Ρωσία και το Ιράν ευθύνονται για τις ωμότητες στο Χαλέπι. «Απορρίπτοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ και της ΔΕΕΣ για την απομάκρυνση (των ανθρώπων στο ανατολικό Χαλέπι) στέλνετε το μήνυμα στους παραστρατιωτικούς οι οποίοι σφαγιάζουν αθώους να συνεχίσουν αυτό που κάνουν», είπε χαρακτηριστικά η Πάουερ.
 
«Το Χαλέπι θα προστεθεί στα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας που ορίζουν το κακό στις μέρες μας, που βαραίνουν τη συνείδησή μας δεκαετίες αργότερα–τη Χαλάμπτζα, τη Ρουάντα, τη Σρεμπρένιτσα», υποστήριξε.
 
Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πως ο ΟΗΕ θέλει να επιτραπεί σε στελέχη του να είναι παρόντα όταν απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι αντάρτες από το ανατολικό Χαλέπι. Κατά τον ίδιο, στο ανταρτοκρατούμενο τμήμα της πόλης παρέμεναν 50.000 άμαχοι και περίπου 1.500 μαχητές, το 30% εκ των οποίων πιστεύεται ότι ανήκει στην τζιχαντιστική οργάνωση Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα).