Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Ν. Αναστασιάδης  τονίζει ότι Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό, σχετικά με την πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε, υπάρχει απόλυτη ταύτιση ανάμεσα στην ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρά ως προς το θέμα των εγγυήσεων. «Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση για τις κοινές θέσεις που θα υιοθετήσουμε στο θέμα των εγγυήσεων. Σε απόλυτη ταύτιση. Είχαμε μια τρίωρη συνάντηση κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον κ. Κοτζιά και δεν διαπιστώθηκε η παραμικρή διαφωνία ως προς τις θέσεις των δύο κυβερνήσεων».

Στο επίκεντρο η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής

Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει ξεκαθαρίσει πως τα στρατεύματα κατοχής πρέπει να αποχωρήσουν από την Κύπρο. Συγκεκριμένα, ο Α. Τσίπρας δήλωσε προ ημερών πως η Ελλάδα επιθυμεί για το Κυπριακό μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε μια ανεξάρτητη ομοσπονδιακή κυπριακή δημοκρατία». Την ίδια θέση επανέλαβε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις από τη  μεριά των Τούρκων ως προς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Συγκεκριμένα, ο  Σερντάρ Ντενκτάς, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και αποκαλούμενος «αναπληρωτής πρωθυπουργός, υποστήριξε πως «άν ο τουρκικός στρατός φύγει από την Κύπρο σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα γίνουμε Κρήτη και η Τουρκία δεν θα έχει ξανά την δυνατότητα να επέμβει».

«Σημαντικό κίνητρο για τους Τούρκους το φυσικό αέριο»

Ο Ν.Αναστασιάδης εκτίμησε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί σημαντικό κίνητρο για να συναινέσει η Άγκυρα σε λύση του Κυπριακού. «Η προοπτική κάλυψης σημαντικού μέρους των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας και της μετεξέλιξής της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, μπορεί να οδηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στο να προβεί στις αναγκαίες παραχωρήσεις που θα καταστήσουν εφικτή την επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά σημείωσε ότι θα αποδεχτεί μια μεταβατική περίοδο για την υλοποίησή της και ότι ζητεί ισχυρό ψήφισμα από τον ΟΗΕ, ώστε η Άγκυρα να μην υπαναχωρήσει. Τέλος, για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις της Γενεύης, ο κ. Αναστασιάδης διαμήνυσε ότι πρώτα πρέπει να κατατεθούν χάρτες με τις εδαφικές αναπροσαρμογές και μετά να διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη.