Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι εικόνες που δημοσίευσε η αστυνομία συλλέχθηκαν από τις κάμερες ασφαλείας, παρόλο που δεν υπάρχουν πληροφορίες για την πηγή των φωτογραφιών. Εξάλλου, η αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει στην προσαγωγή οκτώ υπόπτων, αλλά ο δράστης παραμένει, σύμφωνα πάντα με τις αρχές, άγνωστος.
 
Παράλληλα, επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη στη συνοικία Zeytinburnu της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Δευτέρας, σε μία προσπάθεια να συλληφθεί ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Reina, λίγες στιγμές μετά από την έλευση του νέου έτους.
 
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν σε ένα σπίτι, ενώ στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ φέρεται να συμμετέχει ακόμη και ελικόπτερο.


Η φωτογραφία που δημοσίευσε η Haberturk, σύμφωνα με την οποία διενεργείται ειδική αστυνομική επιχείρηση στη συνοικία Zeytinburnu της Κωνσταντινούπολης


Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

 
Εξάλλου, νωρίτερα τη Δευτέρα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο κλαμπ Ρέινα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην Κωνσταντινούπολη
 
«Σε συνέχεια των ευλογημένων επιχειρήσεων που το Ισλαμικό Κράτος διενεργεί ενάντια στην Τουρκία, ένας ήρωας στρατιώτης του χαλιφάτου χτύπησε ένα από τα πιο διάσημα κλαμπ, όπου οι Χριστιανοί γιόρταζαν την ‘αργία της αποστασίας’ τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Από την ένοπλη επίθεση έπεσαν νεκροί 39 άνθρωποι.
 
Το πρακτορείο Sputnik μετέδωσε νωρίτερα πληροφορίες του CNN Turk, σύμφωνα με τις οποίες, ύποπτος για την επίθεση θεωρείται ένας άνδρας από το Ουζμπεκιστάν ή από το Κιργιστάν, ο οποίος σχετίζεται με το Ι.Κ.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι «το ανθρωποκυνηγητό για τον τρομοκράτη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως ο δράστης σύντομα θα βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας.

Αποφασισμένοι να εξαλείψουν την τρομοκρατία «στην πηγή της»

 
Την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της εναντίον της τρομοκρατίας στη βόρεια Συρία, μετά την πολύνεκρη επίθεση της Κωνσταντινούπολης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, διατράνωσε την Δευτέρα ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς. Επιθετικός και αποφασισμένος για τη «βάρβαρη επίθεση» στο νυχτερινό κέντρο εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη της επίθεσης, τουλάχιστον οκτώ υπόπτους έχουν συλλάβει οι τουρκικές αρχές.

«Εκείνους που έχουν βάλει στο στόχαστρο την ειρήνη του έθνους μας, και τα πιόνια τους, που εργάζονται για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας και να προκαλέσουν χάος εξαχρειώνοντας τους ανθρώπους μας μέσω αποτρόπαιων επιθέσεων, που στοχεύουν, επίσης, τους ίδιους τους πολίτες» τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας στην προεδρική ιστοσελίδα της Δευτέρα, υπογραμμίζοντας πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να τους εξαλείψει, μαζί με τις απειλές και τις επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας «στην πηγή τους».
 
«Γνωρίζουμε ότι οι επιθέσεις αυτές, που πραγματοποιούνται από διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις σε βάρος της χώρας μας, δεν είναι ανεξάρτητες από τα περιστατικά που συμβαίνουν στην περιοχή μας» σημείωσε.
 
Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους «είναι ένα μήνυμα που απευθύνεται στις εξωτερικές επιχειρήσεις, αρχίζοντας από την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη» η οποία στρέφεται εναντίον των τζιχαντιστών και των Κούρδων πολιτοφυλάκων της Συρίας, είπε ο Κουρτουλμούς.
 
Σύμφωνα με το Reuters, ο  Τούρκος αντιπρόεδρος τόνισε πως είναι σαφές ότι η επιχείρηση εκκαθάρισης, που ξεκίνησε τον Αύγουστο, έχει ενοχλήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και όσους κρύβονται πίσω από αυτές. «Θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε τις εξωτερικές επιχειρήσεις μας με αποφασιστικότητα», υπογράμμισε.
 
Οι αρχές είναι πολύ κοντά στο να ταυτοποιήσουν τον δράστη της επίθεσης, πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν προσαχθεί οκτώ ύποπτοι. «Βρέθηκαν πληροφορίες για τα αποτυπώματα και το παρουσιαστικό του τρομοκράτη», είπε, σημειώνοντας ότι η επίθεση του Σαββάτου παρουσιάζει «σημαντικές διαφορές» από άλλες που έχουν γίνει πρόσφατα στην Τουρκία. Ο στόχος, υποστήριξε, ήταν να διχαστεί η τουρκική κοινωνία.