Με τη θετική ψήφο του Ευρωκοινοβουλίου στη CETA, μεγάλο μέρος του κειμένου θα τεθεί σύντομα σε ισχύ προσωρινά, μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας από το σύνολο των εθνικών και τοπικών κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδικασία που θα πάρει χρόνια.

Νωρίτερα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της CETA πραγματοποιήθηκαν έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία. Οι διαδηλωτές, ντυμένοι με άσπρες φόρμες εργασίας και μάσκες στο πρόσωπο, σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, καθιστοί ή ξαπλωμένοι εμποδίζοντας την πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αν πείτε ναι στη CETA, ποδοπατείτε τον λαό», έγραφε ένα πανό, ενώ σε άλλα ήταν γραμμένα συνθήματα, όπως «Διάλυση της δημοκρατίας; Εκτός συζήτησης!», και «Όσο περισσότερο επιμένετε, τόσο περισσότερο θα αντιστεκόμαστε». Λίγα μέτρα πιο μακριά η μη κυβερνητική οργάνωση Friends of the Earth είχε τοποθετήσει έναν φουσκωτό Δούρειο Ίππο με αναρτημένο πάνω του ένα πανό που γράφει «Σταματήστε τη CETA».


Παράλληλα, ακτιβιστές της Greenpeace πάνω σε φουσκωτές βάρκες κατά μήκος του ποταμού που περνά μπροστά από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατήγγειλαν την «τοξική» συμφωνία.
 

Ψήφισμα 3,5 εκατ. πολιτών κατά της συμφωνίας

Ψήφισμα κατά της διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Καναδά, υπεγράφη από 3,5 εκατ. ευρωπαίους πολίτες, και κατατέθηκε συμβολικά στο Ευρωκοινοβούλιο το βράδυ της Δευτέρας.«3,5 εκατ. πολίτες έχουν υπογράψει ζητώντας πιο δίκαιους κανόνες εμπορίου, βιώσιμους περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Δεν θέλουν μία συμφωνία που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει» σχολίασε η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αυστριακή ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ουλρίκε Λούνασεκ.