Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο νέος αμερικανός ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι η θέση του ΔΝΤ για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα τον βρίσκει σύμφωνο, χωρίς πάντως να αναφέρεται στο θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. 

Όπως τονίζεται, ο Αμερικανός υπουργός χαρακτήρισε πρόβλημα της Ευρώπης την ελληνική κρίση, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον «συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ για την επίλυσή του». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να προσφέρει κάλυψη στο ΔΝΤ ώστε να παραμείνει σταθερό στη σκληρή του θέση έναντι των έντονων γερμανικών πιέσεων για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ραίς, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ δεν υποχωρεί σχετικά με τη θέση του για τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Πριν το Ταμείο είναι σε θέση να δεσμευτεί για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουμε μία συζήτηση τόσο για τις ακολουθούμενες πολιτικές όσο και για την ελάφρυνση χρέους, και πέρα από τη συζήτηση, θα πρέπει να έχουμε αξιόπιστες δεσμεύσεις τις οποίες να μπορούμε να εμπιστευθούμε. Δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση μας αυτή τη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ράις.