Μετά από συνάντησή με τον Σλοβάκο ομόλογό του, Μίροσλαβ Λάιτσακ, Ο Κουρτς ζήτησε να γίνει πιο σαφές το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπογράμμισε πως το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση απομάκρυνε αυτό το ενδεχόμενο.

«Δεν βλέπω την Τουρκία να γίνεται τμήμα της Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση ήταν ένα περαιτέρω βήμα σε αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουρτς και στάθηκε στην απομάκρυνση της Τουρκίας από τις θέσεις της Ευρώπης σχετικά με τη δημοκρατική πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την πλευρά του, ο Μίροσλαβ Λάιτσακ δήλωσε ότι η Ευρώπη ενδιαφέρεται για τη διατήρηση καλής σχέσης με την Τουρκία, όπως θα έπρεπε να πράττει και η χώρα του Ερντογάν. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν πως το ενδιαφέρον της Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ δείχνει να έχει ατονίσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν δήλωσε πως η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία, καθώς βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης και δεν φτάνει η ισχύς ενός ή δύο κρατών για να σωθεί, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα περιμένουν για πολύ την απόφαση της Ένωσης σχετικά με την ένταξη της χώρας.