Αν και Ευρωπαίοι και ΔΝΤ συμφώνησαν πως η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2023, δημοσίευμα του Reuters υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα πειστεί. Ο Τόμσεν ανέφερε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας υπήρξε «σημαντική πρόοδος» στο ζήτημα της Ελλάδας, ωστόσο πρόσθεσε πως «δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που επιθυμούμε».

Όπως επισημαίνεται, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2023 παραμένει στο επίκεντρο και υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της ρύθμισης του δημόσιου χρέους, παράγοντες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ο Τόμσεν ξεκαθάρισε πως ισχύουν τα όσα συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016, αλλά το Ταμείο ζητά πιο ξεκάθαρη στάση. «Δεχόμαστε το σύνολο των όσων συμφωνήθηκαν το 2016 και μπορούμε να περιμένουμε το τέλος του τρέχοντος μνημονίου (Αύγουστος 2018), ωστόσο χρειαζόμαστε πιο ξεκάθαρη γραμμή για το τι θα συμβεί μετά το 2018».