Αποφασιστικής σημασίας είναι η σημερινή μέρα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, παρουσία και του Αντόνιο Γκουτέρες που θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές, που αυτή  τη στιγμή φαίνεται να είναι πολύ έντονες μετά και την χθεσινή τοποθέτηση του τούρκου υπουργού Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Απόλυτος ο Τσαβούσογλου

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά να «ξυπνήσουν από το όνειρο» και να σταματήσουν να ζητούν την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα περιμένουν να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να φύγει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο. Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου και έκανε λόγο για τακτικισμούς από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι τακτικής και αυτή θα είναι η τελευταία Διάσκεψη, καθώς δεν προτίθενται να συζητούν μια ζωή για το ζήτημα επίλυσης του Κυπριακού. «Εμείς το βλέπουμε αυτό και έχουμε πει ξεκάθαρα ότι αυτή θα είναι η τελική διάσκεψη. Δεν θα συζητάμε το Κυπριακό μια ζωή, αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις».

Στήριξη από Κοτζιά

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στήριξε απόλυτα την κυπριακή θέση την Πέμπτη, επισημαίνοντας τα ανεδαφικά στοιχεία της τουρκικής απαίτησης, ενώ τόνισε στην παρέμβασή του ότι όλοι οφείλουν να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα και να βοηθήσουν στη λύση, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν γίνουν ανεκτές εκβιαστικές τακτικές.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Διάσκεψη είναι «ανοικτού τέλους» (open ended) και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «η τελευταία Διάσκεψη». Εξερχόμενος από τον συνεδριακό χώρο δήλωσε πως αυτός και ο Αναστασιάδης «ενοχλούμε γιατί στεκόμαστε σταθεροί σε αρχές».

Γιουνκέρ: Τελευταία ευκαιρία για επανένωση

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υπογράμμισε πως η Διάσκεψη είναι καθοριστικής σημασίας για την επανένωση της Κύπρου, παρά το ότι τα πράγματα δεν είναι αυτή τη στιγμή ενθαρρυντικά. «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου και θα κάνω ό,τι μπορώ για να συμβάλω και να υποστηρίξω αυτή τη διαδικασία. Είμαι πάντα διατεθειμένος να πάρω ο ίδιος το αεροπλάνο, όταν πρόκειται να βοηθήσω την Ελλάδα ή την Κύπρο. Αλλά αυτήν τη φορά έπρεπε να είμαι εδώ στο Ταλίν, γι' αυτό δεν πήγα ο ίδιος», δήλωσε από την Εσθονία.