O Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» την κατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία και επέρριψε την ευθύνη στο Κογκρέσο, το οποίο ενίσχυσε τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. «Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία βρίσκονται σε ιστορικά και επικίνδυνα πολύ χαμηλό επίπεδο. Μπορείτε να ευχαριστήσετε γι' αυτό το Κογκρέσο, αυτούς τους ίδιους ανθρώπους που αποδεικνύονται ανίκανοι να μας δώσουν μια κάλυψη υγείας», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.


Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ υπέγραψε την Τετάρτη νομοθετική πράξη με την οποία επιβάλλονται στη Ρωσία νέες κυρώσεις για την φερόμενη ως επέμβασή της στην προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες και για την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Ο Τραμπ βρέθηκε ανάμεσα σε συμπληγάδες, καθώς το νομοθέτημα είχε εγκριθεί με τεράστια πλειοψηφία τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και από τη Γερουσία και σε περίπτωση που δεν το δεχόταν θα βρισκόταν αντιμέτωπος με μια πολιτική ήττα, αφού σε περίπτωση δεύτερης ψηφοφορίας το νομοσχέδιο θα λάμβανε πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων και στα δύο σώματα, υποχρεώνοντάς τον τελικά να το υπογράψει.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεβ, κατήγγειλε για «οικονομικό πόλεμο» την Ουάσινγκτον και έκανε λόγο για «σημάδι απόλυτης αδυναμίας» του Τραμπ. «Η κυβέρνηση Τραμπ έδειξε την απόλυτη αδυναμία της παραχωρώντας την εκτελεστική εξουσία στο Κονγκρέσο κατά τον πλέον ταπεινωτικό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά