Στο νησί εξακολουθούν να επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, και πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων ενώ ελικόπτερο της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιεί συνεχείς πτήσεις, προκειμένου να επιτηρεί την περιοχή.
 
Η εξασθένιση της φωτιάς παρουσιάστηκε λόγω της εξασθένισης των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης.
 
«Η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος όμως, υπογραμμίζει ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

 

Κάηκε το 1/3 το νησιού


Το 1/3 του νησιού παραδόθηκε στις στάχτες, ενώ το νησί κηρύχτηκε ήδη από το Σάββατο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η πυρκαγιά μαίνεται για τέταρτη ημέρα στα Κύθηρα, ενώ το μεγάλο πύρινο μέτωπο βρίσκεται πλέον στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που εξελίσσονταν στο νησί ήταν στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσκόλεψε τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν οι συνεχείς εναλλαγές της κατεύθυνσης των δυνατών ανέμων, καθώς και η πυκνή καύσιμη ύλη, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

 

Δύσκολη η κατάσβεση

 
«Οι δυσκολίες δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην κατάσβεση. Οι πυροσβέστες υπερέβαλαν των δυνάμεών τους, πιστεύουμε ότι με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων τη νύχτα θα έχουμε ένα ευτυχές αποτέλεσμα. Το μέτωπο που μας απασχολεί περισσότερο είναι κοντά στη Μονή» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
 
«Πρέπει να κηρυχθούν οι εκτάσεις αναδασωτέες άμεσα» πρόσθεσε.
Για βιβλική καταστροφή και τεράστια οικολογική καταστροφή έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Χατζηπέρος. «Σε ορισμένες περιοχές, εκεί που μαίνεται η πυρκαγιά, προβλήματα ηλεκτροδότησης. Μας περιμένει μία πολύ δύσκολη νύχτα. Οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση» υποστήριξε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.