«Με την Ελληνικός Χρυσός αποφασίσαμε να πάμε σε διαιτησία, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος και άλλη λύση. Έχουμε μία σύμβαση η οποία πρέπει να ξεκαθαρίσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις και των δύο πλευρών, και της εταιρείας και του Δημοσίου, ώστε να σταματήσει αυτή η διελκυνστίδα που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια και να ξεκαθαρίσει το τοπία», υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος μιλώντας στην ΕΡΤ. Πρόσθεσε ότι η διαιτησία ξεκινάει στις 15 Σεπτέμβρη, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και πως «ήταν η μόνη λύση και αυτή επιλέξαμε».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αν πιστεύει ότι η παρουσία της Eldorado είναι επωφελής για τη χώρα, ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι «η ωφέλεια της χώρας προκύπτει από την πλήρη καθετοποίηση. Αν η επένδυση εξάγει απλά τον ορυκτό πλούτο δεν είναι τόσο σημαντική, είναι περίπου το 10% της αξίας. Το 90% της αξίας της επένδυσης είναι η πλήρης καθετοποίηση στην παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα. Αυτό λέει η σύμβαση, υπάρχουν αρκετά θέματα στο αν γίνεται πώς γίνεται και ούτω καθεξής και νομίζω ότι η διαιτησία θα απαντήσει σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα.»

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ο Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας προέρχεται από τις ιδιωτικές επενδύσεις και έκανε λόγο για εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών στην Ελλάδα και παρέπεμψε στα στοιχεία που αναμένεται να δείξουν τριπλασιασμό των επενδύσεων το 2017. Όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός, τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν θα αυξηθούν ενώ αναφερόμενος στο κοινωνικό τιμολόγιο σημείωσε πως η κεντρική ιδέα είναι να γίνει πιο κοινωνικό, να δίνει πιο πολλά κίνητρα σε αυτους που είναι οι πολύ φτωχοι, να έχουν πολύ φτηνο ή δωρεάν ρεύμα. Οι αποφάσεις -πρόσθεσε- θα παρθούν άμεσα και έρχονται να διορθώσουν το προηγούμενο σύστημα, που ήταν ανορθολογικό και άδικο.

Όσον αφορά τα αυθαίρετα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε χθες εισάγονται κοινωνικά κριτήρια για το ύψος των προστίμων που θα επιτρέπουν και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να ενταχθούν στο νόμο.

Η διαιτησία ως λύση (ή πρόβλημα)

Όπως έχει αναφέρει ξανά το TPP, ο βασικός λόγος που το Δημόσιο προσφέυγει στη διαιτησία είναι ότι η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει καταφέρει να αποδείξει ότι η μέθοδος μεταλλουργίας flash smelting, για την οποία η ίδια έχει δεσμευτεί, είναι εφαρμόσιμη στα εδάφη της Χαλκιδικής. Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος το έχει διαπιστώσει, και τον Νοέμβριο του 2016, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης απέρριψε ξανά τη μεταλλουργική μέθοδο της Eldorado Gold, λόγω της εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας του μίγματος τροφοδοσίας της μεταλλουργικής μονάδας στο εξαιρετικά τοξικό στοιχείο αρσενικό. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τις περιβαλλοντικές συνέπειες που θα αναδειχτούν εάν προχωρήσει το έργο, τονίζοντας. ότι εάν προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού στην περιοχή, θα εκπέμπονται ετησίως στην ατμόσφαιρα 20.000 τόνοι καρκινογόνου αρσενικού.

Η απόρριψη των μελετών της εταιρείας από το ΥΠΕΝ προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η «Ελληνικός Χρυσός» προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, παρέπεμψε σε διαιτησία το θέμα της σύμβασης του ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία. Η παραπομπή σε διαιτησία δημιούργησε νέα δεδομένα και νέα επιχειρηματολογία για την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το θέμα των Σκουριών, σε ερώτηση που δέχτηκε κατά την παρουσία του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Όσον αφορά την Ελληνικός Χρυσός το θέμα είναι σύνθετο και βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «οφείλουμε να σεβαστούμε το αίτημα των κινημάτων και των κατοίκων. Αναμένουμε την απόφαση της διαιτησίας».

Τον Απρίλιο, δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, να αναθέσει την εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου στη διαιτησία στο δικηγορικό γραφείο «Δρυλλεράκης και Συνεργάτες». Η απόφαση Τσακαλώτου έγινε μετά από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη. Το επιχείρημα για την επιλογή του συγκεκριμένου γραφείου είναι ότι, όπως αναφέρεται, «επειδή εν προκειμένω συντρέχει εντελώς εξαιρετική περίπτωση άκρως δυσχερούς και περίπλοκης υπόθεσης, που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία λόγω της φύσεως του αντικειμένου της, καθώς κατά τη διεξαγωγή της εν λόγω διαιτησίας θα προκύψουν, με βεβαιότητα, ιδιαιτέρως δυσχερή τεχνικά και νομικά ζητήματα, λόγω της φύσης του επενδυτικού έργου, της έκτασης της αδειοδοτικής διαδικασίας και της διαιώνισης πολλών και ποικίλων διαφορών μεταξύ των συμβληθέντων μερών»

Η εμπειρία του δικηγόρου, Ιωάννη Δρυλλεράκη, σε υποθέσεις σχετικές με μεταλλευτικές δραστηριότητες δεν αμφισβητείται από τα στοιχεία. Ωστόσο προκύπτει ένα ερώτημα, λόγω του παρελθόντος του δικηγόρου και της συμμετοχής του στην εταιρεία TVX Hellas, η οποία της δεκαετία του '90 είχε τη διαχείριση των μεταλλείων της Χαλκιδικής. Όπως καταγγέλλει το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» σε ανοιχτή επιστολή του προς τους κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη, ο Ιωάννης Δρυλλεράκης:

  • Ήταν ο δικηγόρος της TVX Hellas, πρώην ιδιοκτήτριας των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο διάστημα 1995-2003, και της «Χρυσωρυχεία Θράκης», πρώην ιδιοκτήτριας του έργου χρυσού Περάματος.
  • Ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της TVX Hellas και στη συνέχεια γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου, σε όλα τα χρόνια της παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα. Συνάδελφοι του κ. Δρυλλεράκη στην ΤVX ήταν τα περισσότερα από τα μετέπειτα υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός, μεταξύ των οποίων ο προηγούμενος CEO της Ελληνικός Χρυσός, κ. Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος και ο σημερινός CEO, κ. Δημήτρης Δημητριάδης – o πρώτος μάλιστα ήταν και στο ΔΣ της TVX Hellas, μαζί με τον κ. Δρυλλεράκη.
  • Στην απόφαση του Δικαστηρίου του Οντάριο του 1998 που επισυνάπτεται περιγράφεται η προσπάθεια τριών ατόμων που αυτοπροσδιορίζονταν ως “Alpha Group”, με δικηγόρο τον κ. Δρυλλεράκη, να πετύχουν την εξαγορά των χρεωμένων Μεταλλείων Κασσάνδρας το 1993 μέσω μιας ιδιωτικής συμφωνίας με την πιστώτρια Εθνική Τράπεζα, χωρίς διαγωνισμό. Η 116 σελίδων απόφαση του Καναδικού Δικαστηρίου (που έχει στη διάθεση του και το TPP) είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις αδιαφανείς συνθήκες κάτω από τις οποίες πωλήθηκαν τελικά τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην TVX Gold και για το ρόλο του κ. Δρυλλεράκη.

«Η θητεία του στην TVX Hellas δημιουργεί κατά τη γνώμη μας ασυμβίβαστο: ο κ. Δρυλλεράκης δεν υπηρέτησε την ΤVX Hellas μόνο στα πλαίσια των δικηγορικών του καθηκόντων αλλά και από τη θέση του μέλους ή του γραμματέα του διοικητικού της συμβουλίου. Κατά συνέπεια είχε προσωπικό συμφέρον από την εκμετάλλευση των Μεταλλείων Κασσάνδρας, το οποίο ταυτιζόταν με το συμφέρον της εκμεταλλεύτριας εταιρείας και των λοιπών στελεχών της που είναι σήμερα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός. Για την Ελληνικός Χρυσός δεν θα μπορούσε να υπάρξει ευνοϊκότερη επιλογή δικηγόρου από το αντισυμβαλλόμενο – και πλέον αντίδικο – Ελληνικό Δημόσιο» υποστηρίζει το «Παρατηρητήριο» στην επιστολή του προς τους δύο υπουργούς.