Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Β. Σόιμπλε ρωτήθηκε για την ελληνική κρίση και τόνισε πως όπια χώρα θέλει να βρίσκεται στην Ευρωζώνη πρέπει να τηρεί τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται, προκειμένου να μην καταστεί προβληματική η λειτουργία της.

«Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι προβληματική όταν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή χωρών στη νομισματική ένωση στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο ύφος ο Μοσκοβισί

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, υποστήριξε πως οι χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη πρέπει να πληρούν τα κριτήρια αν θέλουν να είναι ευπρόσδεκτες. Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν για τη διεύρυνση της Ευρωζώνης, ο  Μοσκοβισί τόνισε πως «αυτό που είπε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είναι πως η Ευρωζώνη δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ, αλλά ένας συμμετοχικός χώρος».

Τέλος, υποστήριξε πως δεν υπάρχει πίεση για κάποια χώρα ως προς τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη και κυρίως δεν υπάρχει πίεση από την ΕΕ. «Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι, εφόσον πληρούν τα κριτήρια και αν το επιθυμούν εμείς πρέπει να τους προσφέρουμε κάποια εργαλεία για να προετοιμαστούν. Το ευρώ είναι το νόμισμα όλης της Ε.Ε. Ο κ. Γιουνκέρ δεν εννοούσε ότι όλοι θα υποχρεωθούν να μπουν στην Ευρωζώνη».