Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης ζήτησε από τον ηγέτη της ημιαυτόνομης επαρχίας να διευκρινίσει μέσα σε αυτό το διάστημα εάν κήρυξε τελικώς ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ώστε το ισπανικό κράτος να λάβει τα ανάλογα μέτρα σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις.
 
Ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης υπέγραψε και μία διακήρυξη ανεξαρτησίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κίνησή του είχε συμβολικό και όχι τυπικό – νομικό χαρακτήρα.


Σκόπιμη σύγχυση το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας


O πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι κατηγορεί τον πρόεδρο της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν πως έχει δημιουργήσει μια «σκόπιμη σύγχυση» παρά «βεβαιότητα», όπως υποστήριζε πως ήθελε, ενώ τόνισε πως ο Καταλανός ηγέτης πρέπει να  ξεκαθαρίσει εάν την Τρίτη ανακήρυξε την ανεξαρτησία της περιφέρειας ή όχι.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν πρέπει να ξεκαθαρίσει χωρίς περιστροφές εάν την Τρίτη ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας ή όχι, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη.
 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η είναι αναγκαία μια ξεκάθαρη θέση από την περιφερειακή καταλανική κυβέρνηση ώστε η Ισπανία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, πρόσθεσε ο κεντροδεξιός επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.
 
«Αυτή η απόφαση –μπροστά σε οποιαδήποτε μέτρα που μπορεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση βάσει του άρθρου 155 του συντάγματος μας- επιδιώκει να προσφέρει στους πολίτες τη σαφήνεια και την ασφάλεια που απαιτεί ένα θέμα τέτοιας σημασίας» υπογράμμισε ο Ραχοί.
 
Είναι ανάγκη να τεθεί ένα τέλος στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Καταλονία –να την επιστρέψει [δηλ. ο Πουτζντεμόν] στην ασφάλεια, την σταθερότητα και την ηρεμία και να το κάνει το συντομότερο δυνατό.
 

Αδιάλλακτη η στάση της ισπανικής κυβέρνησης
 

Υπάρχουν περιθώρια διαλόγου  την κυβέρνηση της Καταλονίας,  υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα της χώρας.
 
Ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, υπέγραψε την Τρίτη έγγραφο με τίτλο «Διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας», λίγες ώρες αφότου πρότεινε στο κοινοβούλιο να παγώσει προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος έτσι ώστε να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες με τη Μαδρίτη.