Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση δεν βρίσκονται στο αναμενόμενο σημείο, την ώρα που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, δεχόμενη εσωκομματικά πυρά.

Ο Μ. Μπαρνιέ υποστήριξε τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως αναμενόταν, αναφέροντας εμμέσως πως η Βρετανία πρέπει να κινηθεί προς τη θέση τους, επιδεικνύοντας πολιτική βούληση.

«Η αποφασιστική πρόοδος τους ερχόμενους μήνες είναι εφικτή και εξαρτάται από την ύπαρξη πολιτικής βούλησης. Παραμένω πεπεισμένος ότι, εάν υπάρξει πολιτική βούληση, μπορούν να γίνουν αποφασιστικά βήματα τους προσεχείς δύο μήνες. Αυτήν την εβδομάδα, εργασθήκαμε σε εποικοδομητικό πνεύμα, διευκρινίσαμε ορισμένα σημεία, ωστόσο δεν κάναμε μεγάλα βήματα προς τα εμπρός», ανέφερε χρακτηριστικά και πρόσθεσε πως περισσότερες αποφάσεις θα υπάρξουν στη Σύνοδο Κορυφής στις 19 και 20 Οκτωβρίου.

Διαφωνούν οι Βρετανοί

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για ζητήματα Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου απευθείας προς τους ηγέτες των «27», ζητώντας «να αναγνωρίσουν την πρόοδο» που καταγράφηκε στις διαπραγματεύσεις, ώστε να γίνει δυνατή η μετάβαση στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, που θα διαμορφώσουν την μελλοντική σχέση ανάμεσα στη χώρα του και την ΕΕ.
«Την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται προς την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου την ερχόμενη εβδομάδα, ελπίζω ότι τα κράτη – μέλη θα αναγνωρίσουν την πρόοδο που έχει καταγραφεί και θα κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός»

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ως όρο για την μετάβαση στην επόμενη φάση την διευθέτηση του λογαριασμού που θα πληρώσει το Λονδίνο για τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του καθεστώτος των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των βρετανών πολιτών που ζουν στην ΕΕ.