Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, που επικαλείται Έλληνες ανταποκριτές στις ΗΠΑ, στη διάρκεια συζήτησης στο Elliot School of International Affairs με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι πρόσφατα υποστήριξε στο Eurogroup πως «πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες» και «κανένας δεν γέλασε με αυτό». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι ένδειξη πως «προχωράμε».

Αναφερόμενος στην εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό μνημόνιο, εκτίμησε πως η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου που δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση. «Είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουμε με έναν οργανισμό που έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν κάνει πίσω το ΔΝΤ

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να υποχωρήσει ως προς την υλοποίηση των μέτρων που έχει συμφωνήσει για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν θα ζητήσει επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας. Χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την προσπάθεια των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Λαγκάρντ εξήρε την προσπάθεια που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω ως προς την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί.

Βλέπει «έκρηξη επενδύσεων» ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε  στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Λάρισα πως πρέπει η ανάπτυξη να είναι δίκαιη, αλλιώς δεν έχει λόγο να υπάρξει. Έκανε  λόγο για έκρηξη επενδύσεων και ιδιωτικής κατανάλωσης μετά από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τόνισε πως ακόμα και το ΔΝΤ προβλέπει σημαντική ανάπτυξη για την Ελλάδα.

«Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους και να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ακόμη και οι “άσπονδοι φίλοι” μας, το ΔΝΤ,  που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 2005 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2,65%. Εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε παραπάνω».