«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για το γεγονός ότι μία γνωστή δημοσιογράφος η οποία έχαιρε σεβασμού, η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, έχασε χθες τη ζωή της σε μια προφανώς στοχευμένη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη Τύπου.
 
 Από μεριάς τους  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασαν επίσης την επίθεση.
 
«Το δικαίωμα ενός δημοσιογράφου να ερευνά, να κάνει άβολες ερωτήσεις και αποτελεσματικά ρεπορτάζ βρίσκεται στον πυρήνα των αξιών μας και πρέπει να είναι εγγυημένο σε όλους τους καιρούς. Ευελπιστούμε τώρα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη αν και αυτό δεν θα είναι αρκετό για να διορθωθεί αυτό το κακό», είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η δημοσιογράφος πέθανε το απόγευμα της Δευτέρας, όταν το αμάξι της κατεστράφη από έναν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος ανατίναξε το όχημα. 

Μεταξύ άλλων η Guardian ανέφερε, ότι η Ντάφνι πρόσφατη έρευνά της κατηγορούσε τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, καθώς και δύο κοντινούς βοηθούς, του ότι συνεργάζονται με off-shore εταιρείες οι οποίες πωλούσαν μαλτέζικα διαβατήρια και κατηγορούνταν για δωροδοκία από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.