Απαντώντας στην κριτική που δέχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως το κόστος για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,1 δισ. που θα αρχίσει να καταβάλλεται μόλις η χώρα βγει από τα μνημόνια.

«Η συμφωνία θα ξεκινήσει όταν θα έχουμε βγει από τα μνημόνια και θα αφορά ένα ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή ουσιαστικά 110 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα υπόλοιπα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται διάφοροι φόροι και διάφορα αντισταθμιστικά, θα τα αναλάβει η αμερικανική πλευρά» πρόσθεσαν, επισημαίνοντας ότι στην Ουάσιγκτον «κατανοούν πως δεν είναι ζήτημα οικονομικό, αλλά ευαίσθητο γεωπολιτικό, ότι δεν πρέπει να διαταραχθούν οι ισορροπίες ισχύος στην περιοχή».

Παράλληλα, κάνουν λόγο για μια συμφωνία που είναι «εξαιρετικά επωφελής για την ελληνική πλευρά και δεν έχει υπάρξει παρόμοια στο παρελθόν», ενώ αναφέρουν πως η αγορά αυτή είναι αναγκαία. «Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική δύναμη που να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των F-16».