Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής με πέτρες και προκάλεσαν φθορές στην οικία όπου διαμένει ο 11χρονος με την οικογένειά του, στη Δάφνη, όπως καταγγέλθηκε στην αστυνομία. Την υπόθεση έχει αναλάβει το τμήμα ρατσιστικής βίας της ΕΛΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι ο 11χρονος Αμίρ από το Αφγανιστάν είχε κληρωθεί να είναι ο σημαιοφόρος του 6ου δημοτικού σχολείου Δάφνης, ωστόσο η διεύθυνση του σχολείου του, 6ου δημοτικού σχολείου Δάφνης, αφαίρεσε το δικαίωμα να παρελάσει κρατώντας την ελληνική σημαία. Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου κατήγγειλε το γεγονός, τονίζοντας πως ο 11χρονος δεν είχε κανένα πρόβλημα να μπει σε χριστιανική εκκλησία, όπως υποστηρίζει η διεύθυνση του σχολείου.

Στο περιστατικό αντέδρασε μετά την κατακραυγή το υπουργείο Παιδείας, που την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το τι συνέβη και δεν έγινε σεβαστό το αποτέλεσμα της κλήρωσης για σημαιοφόρο στο σχολείο του.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, και ενώ η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου αποφάσισε να πάρει θέση στο πλευρό του διευθυντή για τον χειρισμό του, παρέχοντας τη στήριξή του στην αυθαιρεσία και τη μεταχείριση βάσει διακρίσεων σε βάρος του νεαρού μαθητή.

Υπουργείο Παιδείας: Καμία ανοχή σε ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις

 
Αποτροπιασμό εκφράζει το υπουργείο Παιδείας για την επίθεση με πέτρες στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ στη Δάφνη, ζητώντας παράλληλα από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι και από όπου κι αν προέρχονται, να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες της πράξης τους».
 
Διαμηνύει μάλιστα ότι η ελληνική Πολιτεία δεν δείχνει καμία ανοχή σε ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές, τονίζοντας πως ο Αμίρ και κάθε άλλος μαθητής και μαθήτρια θα πρέπει να νιώθει ασφαλής και ισότιμο μέλος του σχολείου του, της πόλης του, της χώρας στην οποία ζει.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο έχει ζητήσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο σχολείο που φοιτά ο μαθητής, προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί ο 11χρονος δεν κράτησε τη σημαία κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, παρότι είχε κληρωθεί.
 

«Έμμεση» καταδίκη από ΝΔ

 
Στο πλαίσιο της πρωινής συζήτησης στη Βουλή περί ανομίας επιχείρησε να εντάξει η Νέα Δημοκρατία την επίθεση στον μικρό μαθητή, περιοριζόμενη στην αναφορά του γεγονότος σε ανακοίνωσή της.
 
Για την αξιωματική αντιπολίτευση, η φασιστική επίθεση στον μικρό Αμίρ είναι μέρος της καθημερινής ανομίας που ανέδειξε στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης και «έχει συχνά, δυστυχώς, και ρατσιστικά κίνητρα».
 
«Γι’ αυτήν», πρόσθεσε, «ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα στη Βουλή, καθώς ζει στον δικό του τόπο και χρόνο».
 
«Τα ξημερώματα κάποιοι βανδάλισαν το σπίτι ενός 11χρονου Αφγανού στη Δάφνη, επειδή είχε κληρωθεί σημαιοφόρος του σχολείου του. Κάποιοι άλλοι τον είχαν υποχρεώσει προηγουμένως να κρατά αντί σημαίας, μια ταμπέλα του σχολείου του», ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση.
 

Καταδίκη από τη ΔΗΣΥ

 
«Οι νεοναζί “σηκώνουν κεφάλι”. Χτύπησαν δικηγόρους. Τώρα στοχοποιούν μικρά παιδιά και επιτίθενται σε οικογένειες», σχολίασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη με αφορμή την επίθεση αγνώστων στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ από το Αφγανιστάν.
 
Ακόμη, πρόσθεσε ότι οι νεοναζί «δεν έχουν όρια. Είναι ο ορισμός του δημοσίου κινδύνου. Εχθρός τους είναι η κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα “νύχτες των κρυστάλλων”».