Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης της ισπανικής κυβέρνησης σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και τεσσάρων πρώην υπουργών της καταλανικής κυβέρνησης, εκκρεμεί καθώς στην ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη την Παρασκευή, ο δικαστής δεν έβγαλε απόφαση.

Ο εκ των δικηγόρων του Πουτζδεμόν, Κριστόφ Μαρσάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ο εισαγγελέας ζήτησε την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης», αλλά ο δικαστής δεν αποφάσισε για την εκτέλεση του εντάλματος. Οι δικηγόροι του Κ. Πουτζδεμόν και οι συνεργάτες τους θα αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους κατά την αγόρευσή τους σε μια ακροαματική διαδικασία την 4η Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών οι ισπανικές δικαστικές αρχές εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη της καθαιρεμένης καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζδεμόν και των υπουργών της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, που έχουν ζητήσει καταφύγιο στο Βέλγιο.

Ο Πουτζδεμόν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν εμπιστεύεται τις ισπανικές δικαστικές αρχές, καθώς θεωρεί πως ελέγχονται από την κυβέρνηση Ραχόι. «Θα παρουσιαστώ ενώπιον των δικαστικών αρχών, αλλά ενώπιον των πραγματικών δικαστικών αρχών. Είπα στον δικηγόρο μου να μεταφέρει στις δικαστικές αρχές του Βελγίου ότι είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ. Είναι σαφές ότι οι δικαστικές αρχές της Ισπανίας έχουν γίνει πολιτικοποιημένες», ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση.