Μετά από πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, με την οποία αρχικά συμφώνησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και στη συνέχεια και τα υπόλοιπα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής, η κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων θα συνεδριάσει εκ νέου για να ακυρώσει την έγκρισή της στο πρόγραμμα πώλησης εξοπλιστικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Ο Νίκος Φίλης δήλωσε ότι η πρόταση κατατέθηκε από αυτόν και τον Θ. Παφίλη και ο Δημήτρης Βίτσας θα αναλάβει να μεταφέρει την απόφαση της Επιτροπής στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. «Ειπώθηκε από εμένα και τον κ. Παφίλη να ξαναγίνει συζήτηση και να ανακληθεί η απόφαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων στην οποία βασίστηκε η συμφωνία για την πώληση βλημάτων και πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας είπε ότι θα μεταφέρει την απόφαση της Επιτροπής στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο».

Ο Θανάσης Παφίλης τόνισε πως πλέον είναι γνωστός ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας και δεν μπορεί κανείς πλέον να παριστάνει πως δεν γνωρίζει τι γίνεται στην Υεμένη. «Η άποψη του ΚΚΕ ήταν και είναι ότι κεντρικό πρόβλημα δεν είναι αυτός ο καμβάς που έχει ασφαλώς πλευρές που πρέπει να δούμε, αλλά ότι πρέπει άμεσα να ακυρωθεί η συμφωνία για τους γνωστούς λόγους, του τι είναι η Σαουδική Αραβία και του ρόλου που παίζει στην περιοχή, του τι συμβαίνει στην Υεμένη. Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, να δεσμευτεί, αλλά πρέπει και τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν καθαρά αν είναι υπέρ ή κατά της συμφωνίας. Το αν έχει πάρει απόφαση το ευρωκοινοβούλιο, είναι ζήτημα αδιάφορο με τη θέση του ΚΚΕ. Πλέον δεν δικαιούται κανείς να πει ότι δεν γνωρίζει την περιοχή και δεν μπορεί να κρύβεται κανείς πίσω από τα τελευταία γεγονότα».

Νωρίτερα, η πλειοψηφία της Επιτροπής είχε αρνηθεί την πρόταση της ΝΔ για κατάθεση προσώπων που έχουν ανάμειξη στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, ο Κώστας Τασούλας είχε ζητήσει «να κληθούν θεσμικά -και με όλες τις διαδικασίες διακριτικότητας και απορρήτου που υπάρχουν- στην επιτροπή ο Β. Παπαδόπουλος, ο Τζον Σφακιανάκης, ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Κυριάκος Κυριακίδης, ο ταξίαρχος Μιχάλης Παπαδάκης, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αμυντικών Προμηθειών και Συμβάσεων που υπογράφουν το έγγραφο της 14ης Ιουνίου 2017, δηλαδή της ημερομηνίας μια ημέρα μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο πρέσβης και ο πρόξενος στο Ριάντ και ο διοικητής των ΕΑΣ».