Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την  Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.  Στις πόλεις Χεβρώνα και αλ-Μπίρεχ  χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους αντιδρώντας στην απόφαση του Τραμπ. «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης», είναι ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τουλάχιστον 31 άνθρωποι τραυματίστηκαν από ισραηλινά στρατιωτικά πυρά, με την αντίδραση του κόσμου να φουντώνει. Τις επόμενες μέρες αναμένονται νέες πολυπληθείς διαδηλώσεις.


Δεν υποχωρεί ο Αμπάς

Η Ιερουσαλήμ είναι «η αιώνια πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης» ξεκαθάρισε  ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σε διάγγελμά του μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «καταδικάζει και απορρίπτει» αυτήν την αναγνώριση, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η απόφαση «ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το μεσολαβητικό, ειρηνευτικό ρόλο τους καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ιστορικό ρόλο για την ειρήνευση με το Ισραήλ».


«Ανεπιθύμητες οι ΗΠΑ»

Ο υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος Φατάχ, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, τόνισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή της Μέσης Ανατολής εντός του Δεκεμβρίου, «είναι ανεπιθύμητος στην Παλαιστίνη».

«Εξ ονόματος της Φατάχ, δηλώνω ότι δεν θα υποδεχτούμε τον αναπληρωτή του Τραμπ στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ζήτησε να συναντηθεί (με τον Αμπάς) στις 19 του μηνός στη Βηθλεέμ. Αυτή η συνάντηση δεν πρόκειται να γίνει».

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι η απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ δεν αποτελεί ένδειξη ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από την ειρηνευτική διαδικασία. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει αν και άλλες χώρες σχεδιάζουν να ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Θέτει βέτο η ΕΕ

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ανοικτά την αντίθεση της τονίζοντας πως η μόνη δεκτή λύση είναι η συνύπαρξη δύο κρατών με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, αντέδρασε την αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκάθαρη και ενιαία θέση. Πιστεύουμε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους βασίζεται σε δύο κράτη με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο».