Σύμφωνα με αξιωματούχο της Χαμάς, ένας 28χρονος και ένας 30χρονος σκοτώθηκαν το Σάββατο τα ξημερώματα, στη διάρκεια μιας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής εναντίον στόχων της οργάνωσης στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πολλά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, «σε απάντηση στις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του νότιου Ισραήλ την Παρασκευή». 

Την Παρασκευή διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Δυτική Όχθη, κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, και στην αποκλεισμένη από ξηρά, αέρα και θάλασσα Λωρίδα της Γάζας. Επίκεντρο βεβαίως η πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, όπου ήδη η ισραηλινή αστυνομία παρέταξε εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικούς. 

Το βράδυ της Παρασκευής οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με εκρόσωπο του Ισραηλινού Στρατού, τα ισραηλινά βομβαρδιστικά χτύπησαν θέσεις της Χαμάς και συγκεκριμένα «ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης και μια αποθήκη όπλων».

Υπάρχουν αναφορές για αρκετούς τραυματίες. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, από τις αεροπορικές επιδρομές τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, μεταξύ αυτών έξι παιδιά.

Νωρίτερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως εκτοξεύτηκαν δύο ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες ωστόσο δεν επέφεραν κάποιο πλήγμα σε ισραηλινό έδαφος καθώς καταρρίφθηκαν από την υπερσύγχρονη Ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα, την γνωστή ως «Iron Dome».

Συνολικά, για 60 τραυματίες κάνουν λόγο οι μέχρι στιγμής πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης. Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως οι τραυματίες από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Ναμπλούς, ανέρχονται ήδη σε περίπου 40.



 
Στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συγκρούσθηκαν πολλές δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές και περίπου 50 ισραηλινοί αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να σπάσουν πολλές βιτρίνες των γύρω καταστημάτων, σύμφωνα με αναφορές του Γαλλικού Πρακτορείου. 
 
Στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, οι συγκρούσεις ήταν περιορισμένες μέχρι το μεσημέρι.


 

Στη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ, την Ιεριχώ και κοντά στη Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα στις πέτρες που πετούσαν ενταντίον τους νεαροί Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες.
 

Δεν θα δεχθεί τον Πενς στην Παλαιστίνη ο Μαχμούντ Αμπάς


Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δεν θα δεχτεί τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας σύμβουλός του, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να προχωρήσει στη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο στην Παλαιστίνη», επιβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάτζντι αλ Χαλίντι, ο σύμβουλος του Αμπάς για διπλωματικά θέματα.

Ο Πενς είχε προγραμματίσει μια περιοδεία στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη για το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου.

 

Η αστυνομία του Ισραήλ θωρακίζει την Ιερουσαλήμ

 
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ισραήλ, Μίκι Ρόζενφελντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως οι αρχές της χώρας έδωσαν εντολή για την ανάπτυξη εκατοντάδων επιπλέον αστυνομικών πριν από την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής στην Πλατεία των Τεμενών. «Πολλές εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικοί και μεθοριακοί φρουροί έχουν αναπτυχθεί εντός και γύρω από την Παλιά Πόλη».
 
Σημειώνεται ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν σε διαμαρτυρία τους Παλαιστίνιους μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφερθεί εκεί στο μέλλον η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Την Πέμπτη, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας κατά της απόφασης. Δεκάδες από αυτούς τραυματίστηκαν από ισραηλινά στρατιωτικά πυρά.

Επίθεση κατά Χαμάς

Η απάντηση στις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα τη Γάζας ήταν η περιοχή να δεχτεί επίθεση από τις Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF), που στόχο είχε την ισλαμική Χαμάς.
 
Ήδη πάντως 217 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια, τόσο στη Δ. Όχθη όσο και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 25 τραυματίες από τις ισραηλινές επιδρομές κατά της Χαμάς στη Γάζα.