Ερωτηθείς για το αν μια εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να είναι έτοιμη προς υπογραφή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μετά το «διαζύγιο», ο Μπαρνιέ επανέλαβε ότι η επίσημη γραμμή της ΕΕ είναι πως η «πολιτική διακήρυξη» που θα περιγράφει τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις θα είναι έτοιμη την περίοδο που θα αποχωρεί η Βρετανία.

Ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους υπουργούς ενόψει της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, ο Μπαρνιέ τόνισε ότι για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Δεκεμβρίου πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, συναντήθηκε  με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση.

Έχει δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτές Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου, στη λήξη της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit, για τη ρύθμιση λεπτομερειών του διαζυγίου των δύο πλευρών, το οποίο έχει «κλειδώσει» για τα τέλη Μαρτίου του 2019.

Στο κείμενο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται λεπτομερώς ο τρόπος που θα ρυθμιστούν τα ζητήματα των δικαιωμάτων των πολιτών των 27 χωρών – μελών της Ε.Ε. που θα συνεχίσουν να ζουν στο Η.Β. μετά το Brexit, καθώς και των Βρετανών πολιτών που θα παραμείνουν κάτοικοι χωρών της Ε.Ε. Ακόμη, ο τρόπος υπολογισμού του «λογαριασμού» τον οποίο θα πρέπει να καταβάλει σε χρήματα το Λονδίνο για τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει πριν την απόφαση αποχώρησης, καθώς και εκείνα που αφορούν στη μορφή των συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προβλέπεται στο κείμενο, είναι το ύψος των χρημάτων που θα υποχρεωθεί να καταβάλει η Βρετανία στις Βρυξέλλες για να «ξεχρεώσει», που εκτιμάται στα 40-45 δις. ευρώ.

Διαβάστε το κείμενο της συμφωνίας