Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Καθημερινής», η διάταξη για την προκήρυξη απεργιών με αυξημένη πλειοψηφία ανησυχεί την κυβέρνηση για ενδεχόμενες αντιδράσεις, καθώς υπήρξε μεγάλη αναταραχή μετά την πρώτη απόπειρα της Έφης Αχτσιόγλου να περάσει τη διάταξη τον Δεκέμβριο. 

Η διάταξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας υπήρχαν διαφωνίες για τη διατύπωση της. Η διάταξη θα προβλέπει  τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δίνοντας απλώς τη δυνατότητα να γίνεται ηλεκτρονικά ό,τι γινόταν έως τώρα. Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις, η κυβέρνηση δείχνει να ανησυχεί μόνο με τη διατύπωση της διάταξης και όχι με την ουσία αυτής, καθώς η κυβερνητική γραμμή αναφέρει πως οι πλειστηριασμοί προστατεύουν τις κατοικίες μικρής αξίας.

Στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και διάταξη, με την οποία θα γίνεται ακόμα πιο ρητή και ξεκάθαρη η νομική δέσμευση της ελληνικής πλευράς, να φέρει ένα χρόνο νωρίτερα (το 2019 αντί του 2020) τη μείωση του αφορολογήτου, εφόσον κριθεί αναγκαίο από τους δανειστές στη διάρκεια της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.
 

Παρεμβάσεις υπέρ των επιχειρηματιών


Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει εντάξει στο πολυνομοσχέδιο παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τους επιχειρηματίες. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις σχετίζονται με την «παροχή επιπλέον κινήτρων» για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), απελευθερώνουν το επάγγελμα των αρτοποιών, απλοποιούν  το πλαίσιο για τις λατομικές δραστηριότητες και εισάγουν μια σειρά ρυθμίσεων για την επιτάχυνση υλοποίησης των δημοσίων έργων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», ανοίγει το επάγγελμα των αρτοποιών με «κτηριοδομικά κριτήρια που ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα και τις ανάγκες των αρτοποιείων στην Ελλάδα, τα οποία δεν θα επηρεάσουν τα καταστήματα που ήδη λειτουργούν».

Σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Οικονομίας εισάγει στο πολυνομοσχέδιο και διάταξη για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για τις μεταλλευτικές και λατομικές δραστηριότητες «με πλήρη διασφάλιση του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας πολιτών και εργαζομένων».

Με ειδική ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο επέρχεται ακόμα ένα μέτρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Όπως αναφέρεται, εγκαθιδρύεται ο θεσμός του πιστοποιημένου συμβούλου ευρεσιτεχνίας. Έτσι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πιστοποιημένους επαγγελματίες». Υποστηρίζεται ότι «η θεσμοθέτηση πιστοποιημένου συμβούλου ευρεσιτεχνιών δημιουργεί ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο για την ενίσχυση της καινοτομίας».

Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις που απλοποιούν και επιταχύνουν τη δημιουργία των επιχειρηματικών πάρκων και διευκολύνουν την εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων σε αυτά και επιπλέον. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε μια μεγάλη βιομηχανία να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα ενός επιχειρηματικού πάρκου.

Το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται την Τρίτη με τη διαδικασία του επείγοντος θα συζητηθεί στις επιτροπές της Βουλής και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Δευτέρα, αφού έχει περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές. Το πολυνομοσχέδιο των περίπου 600 σελίδων θα κλείσουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα (για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα) θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

 

«Δεν συγκρίνεται το δικό μας πρόγραμμα» υποστηρίζει ο Τσίπρας

 
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η Τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει  «χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα» και έκανε λόγο για επιστροφή της χώρας στις αγορές. «Πλέον έχουμε μπει σε μια πορεία που φανερώνει πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν θα είναι κάτι που είναι απλά μια ρητορική».
 
Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του δέχθηκε ένα μνημόνιο που δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα, να και δεν κατάφεραν όσα θα ήθελαν να επιτύχουν.
 
«Επιβλήθηκαν  προγράμματα που βύθισαν την ελληνική οικονομία στην ύφεση και πολλά κοινωνικά στρώματα στην φτώχεια. Το 2015 προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα, δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε αλλά το πρόγραμμά μας δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα προγράμματα».
 

Οι τελευταίες οδηγίες πριν το «μασάζ»

 
Το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους δανειστές και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να καταρτιστεί η γραμμή με την οποία οι υπουργοί θα κληθούν να πείσουν τους βουλευτές για την αναγκαιότητα του κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης.
 
Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών , Ευκλείδης Τσακαλώτος, και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

 

Χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας

 
Στα προαπαιτούμενα είναι το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, οι πλειστηριασμοί και οι ιδιωτικοποιήσεις, ειδικά των μονάδων της ΔΕΗ. Η αλλαγή αφορά το άρθρο 8 του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, που προβλέπει πως για να ληφθεί απόφαση στις συνελεύσεις των σωματείων απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ή του 1/4 ή ακόμη και του 1/5 αν δεν υπάρχει απαρτία. Βέβαια, στις περιπτώσεις αυτές, της ακόμη χαμηλότερης απαρτίας, απαιτείται αυξημένο ποσοστό πλειοψηφίας για τη λήψη απόφασης.
 

Στις επάλξεις το ΠΑΜΕ

 
Το ΠΑΜΕ και πλήθος σωματείων έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία τη μέρα που θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική αγωνιστική δράση κατά του πολυνομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση και τονίζει πως δεν θα περάσουν οι παραγγελίες του μεγάλου κεφαλαίου.
 
«Καλούμε σε μαζική, μαχητική, αγωνιστική δράση τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους ελευθεροεπαγγελματίες, όλο το λαό. Η κυβέρνηση που φέρνει ένα νέο πολυνομοσχέδιο – φωτιά τις επόμενες μέρες να πάρει δυναμική απάντηση.
 
Υλοποιούν κατά γράμμα τις παραγγελίες του μεγάλου κεφαλαίου, φέρνοντας νέο γύρο ασφυκτικών μέτρων “δημοσιονομικής προσαρμογής” αλλά και καταστολής των εργατικών-λαϊκών αγώνων, με προμετωπίδα το χτύπημα τους δικαιώματος στην απεργία, την επέκταση των πλειστηριασμών, δουλεύοντας για την προστασία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
 
Βγαίνουμε από αύριο στους δρόμους του αγώνα. Παίρνουμε μέρος στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των Συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος, ως και τη μέρα που θα φέρουν προς ψήφιση τα νέα μέτρα.
 
Το ΠΑΜΕ καλεί επίσης συνδικαλιστικές οργανώσεις να στηρίξουν την απεργία των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων και να αυξηθούν οι αποφάσεις συμμετοχής για την Παρασκευή, 12 Γενάρη, ημέρα που το πολυνομοσχέδιο θα βρίσκεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής».