Την Τρίτη αναμένεται να διαβιβαστεί, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα, για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας, τα οποία ωστόσο έχουν παραγραφεί και οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στην υπόθεση φέρονται ως εμπλεκόμενοι οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, αλλά και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς και Ανδρέας Λοβέρδος. Οι εν λόγω πολιτικοί κατείχαν υπουργικές θέσεις την περίοδο 2006 – 2015.

Ποινική δίωξη έχει ασκηθεί και στον Κωνσταντίνο Φρουζή, πρώην γενικό διευθυντή  της Novartis Hellas και πρώην πρόεδρο του συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Η δίωξη αφορά στην κατηγορία της δωροδοκίας και έχει εκδοθεί διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.


Πως κέρδιζε εκατομμύρια η Novartis  

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας documento, η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία κατάφερνε να αποκομίζει κέρδη εκατομμυρίων, έχοντας τη βοήθεια ελλήνων πολιτικών. Η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων. Συγκεκριμένα, οι τιμές που είναι πατενταρισμένες διαμορφώνονται με βάση τον μέσο όρο τιμών στις τρεις πιο φθηνές χώρες της ΕΕ των 27, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται η Ελλάδα.

Η υπόθεση είχε να κάνει με την τιμή των φαρμάκων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Η μητρική εταιρεία κυκλοφορούσε πρώτα τα σκευάσματα σε κάποιες από τις λεγόμενες ακριβές αγορές, όπως για παράδειγμα η Βρετανία και η Γερμανία. Το γεγονός αυτό εξασφάλισε υψηλή τιμή στα φάρμακα της εταιρείας. Τιμή η οποία συμπαρέσυρε προς τα πάνω τις αντίστοιχες και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ. Με λίγα λόγια, η μητρική εταιρεία δεν πουλούσε απλώς τα σκευάσματά της στην Ελλάδα σε υψηλές τιμές, αλλά οι τιμές που λάμβανε λόγω της Ελλάδας συμπαρέσυραν προς τα πάνω τις τιμές των φαρμάκων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ενημερώθηκαν σχετικά με την υπόθεση. O Σ. Κοντονής δήλωσε  ότι δόθηκε εντολή από τον κ. Τσίπρα να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής, ενώ ο Δ. Παπαγγελόπουλος υποστήριξε ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Αρνούνται την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο

Αρκετοί από τους πολιτικούς που εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, αρνούνται τις κατηγορίες. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για συκοφαντία και υποστήριξε πως όσοι τον εμπλέκουν στην υπόθεση θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη». Ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, δήλωσε πως «ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε λόγο για βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου και φτηνό πολιτικό αντιπερισπασμό. «Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον,  δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να  διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε για «πολιτική στοχοποίηση» και «bullying» εναντίον του. «Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας τουδεν είχε καμία αρμοδιότητα για την πολιτική και την τιμολόγηση φαρμάκου. «Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015. Την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα. Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα».

Στάση αναμονής από τη Novartis

Η Novartis δεν παίρνει θέση σχετικά με την υπόθεση και αρκείται να υποστηρίξει ότι έχει ενημερωθεί για την υπόθεση και εξετάζει διεξοδικά όλες τις αναφορές που υπάρχουν.

«Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης σε όλες τις πτυχές της εργασίας. Λαμβάνουμε κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά και εξετάζουμε διεξοδικά όλες τις αναφορές».

Μήνυση Γεωργιάδη κατά Παπαγγελόπουλου

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε μήνυση κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος παραδέχθηκε πως έλαβε μερική ενημέρωση σχετικά με τη δικογραφία της υπόθεσης. Ο Α. Γεωργιάδης τόνισε πως αυτό απαγορεύεται από τον νόμο και πρόσθεσε πως «δεν θα καταστρατηγηθεί το Σύνταγμα και οι νόμοι σε αυτήν τη χώρα, επειδή ο κ. Τσίπρας θέλει πάση θυσία να μείνει στην καρέκλα».

Την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, είχε δηλώσει πως δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και είχε εκτιμήσει πως η κυβέρνηση ενδεχομένως να βρει ψευδομάρτυρες εναντίον του.

«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Εδώ και πολλές μέρες υπάρχουν διαρροές και προαναγγελίες από τον Πολάκη και τον Καμμένο. Άνθρωποι οι οποίοι πιάστηκαν επ' αυτοφώρω να προσπαθούν να βάλουν ψεύτικα χαρτιά στο ΚΕΕΛΠΝΟ για να με ενοχοποιήσουν, πιστεύετε οτι τους είναι πολύ δύσκολο να βρουν και δύο ψευδομάρτυρες. Ο κάθε υπουργός φαίνεται τι έκανε στα νούμερα. Αν πάρετε την τωρινή ΕΛΣΤΑΤ θα δείτε ότι πέτυχα επί υπουργίας μου την χαμηλότερη φαρμακευτική δαπάνη όλων των εποχών.

Εάν στην εποχή μου, που η Novartis είχε ζημιές, ενώ σήμερα έχει κέρδη, κατάφερα να τους κόβω εκατοντάδες εκατομμύρια να τους γυρνάω από τα κέρδη στην ζημιές και να με πληρώνουν από πάνω δεν κάνω για υπουργός, κάνω για αυτοκράτορας. Ας αφήσουν τις τρίχες, εδώ είμαστε δεν έχω αμφιβολία ότι ο Τσίπρας θα κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει στην εξουσία, θα πετάξουν λάσπη, θα βρουν ψευδομάρτυρες, το έκαναν και στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στο Ερρίκος Ντυνάν».


Για εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη μιλά η ΝΔ

Η ΝΔ τόνισε πως δεν πρόκειται να τοποθετηθεί επί φημολογιών και έκανε λόγο για εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. «Η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι’ αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια. Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης την οποία η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Όπως τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να προκαταβάλει την απόφαση, παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση της εκτελεστικής εξουσίας».

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν ανήκουστη την επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και εκτιμούν πως η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει τα βλέμματα μακριά από την υπόθεση του συλλαλητηρίου για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

«Νωρίτερα είχε συμβεί το επίσης ανήκουστο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.

Όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα».

«Η Νέμεσις έφτασε»

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έκανε λόγο για απόστημα που έσπασε και εκτίμησε ότι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο θα τιμωρηθούν. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει πως «όλα αυτά τα λαμόγια να ξέρουν πως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν παραγράφεται».

Κόντρα Γεωργιάδη – Κοντονή

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως θα πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή για κακούργημα ο Δ. Παπαγγελόπουλος, σε περίπτωση που έχει λάβει μερική άτυπη ενημέρωση σχετικά με την δικογραφία.

Ο Σ. Κοντονής τον κάλεσε να προετοιμάσει την υπεράσπιση του. Υποστήριξε ότι δεν είναι ενήμερος για το τι περιλαμβάνει η δικογραφία και τόνισε ότι η ΝΔ έχει ξεπεράσει κάθε όριο γελιοποίησης και δεν προβληματίζεται για το ότι στο σκάνδαλο φέρεται να εμπλέκεται το μισό υπουργικό συμβούλιο της πρώην κυβέρνησης της ΝΔ.

«Σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων»

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έκανε λόγο για ««σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων» και πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά υπάρχει ένα μέτωπο ενάντια στη διαφθορά» και γίνεται σοβαρή προσπάθεια θεσμικής διερεύνησης στον τομέα της Υγείας. Παράλληλα, ανέφερε ότι την υπόθεση ανέδειξαν οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές με εμπλοκή μάλιστα και του FBI και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμιά πολιτική δίωξη».

Από την πλευρά του, ο Ν. Φίλης δήλωσε ότι «υπάρχει ζήτημα διασπάθισης δημοσίου χρήματος όπως δείχνουν οι αριθμοί με τη διαφορά 3 δις που προκύπτει για τη φαρμακευτική δαπάνη» και υπογράμμισε πως «στην κρίση φτάσαμε και για αυτούς τους λόγους και δεν θα βγούμε αν δεν λύσουμε αυτούς τους λογαριασμού του παρελθόντος».

Ανάρτηση με νόημα από τον Π. Καμμένο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος δεν τοποθετήθηκε επισήμως για το σκάνδαλο Novartis. Ωστόσο, με ανάρτηση του στο twitter ανέβασε το τραγούδι «Αντιλαλούν οι φυλακές».