Μιλώντας στο Euronews, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά «έχει μπροστά της μία σειρά από σύνθετες ονομασίες, ανάμεσα στις οποίες προτιμά αυτές που έχουν σλαβική χροιά στη φωνητική τους». Ερωτηθείς για το αν η γλώσσα και η εθνότητα είναι υπό διαπραγμάτευση, απάντησε πως «όλα είναι στην διαπραγμάτευση» και κάλεσε την ΠΓΔΜ «να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και τόνισε πως Ελλάδα και ΠΓΔΜ έχουν συμφωνήσει στο Νταβός για ένα σύμφωνο που θα προκύψει μετά από προτάσεις των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Νέες αιχμές κατά Νίμιτς

«Ένα πράγμα, ότι θα υπάρξει ένα Σύμφωνο, το οποίο και μετά από πρόταση των δύο πρωθυπουργών θα το κάνει η δικιά μας πλευρά υπό την δικιά μου ευθύνη. Φαίνεται ότι κάποιοι στα Σκόπια υποδεέστεροι του πρωθυπουργού έκαναν δεύτερες σκέψεις τις οποίες θεώρησε σημαντικές ο κ. Νίμιτς και έπρεπε να του θυμίζω ότι όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πρωθυπουργοί ισχύουν για όλους.

Όσον αφορά την ταυτότητα, το τι άποψη έχουμε εμείς θα την ανακοινώσουμε εμείς, θα την εκφράσουμε στις διαπραγματεύσεις εμείς και όχι ο διαμεσολαβητής. Το κείμενο που εμείς φτιάχνουμε είναι μία πρόταση προς διαπραγμάτευση και συζήτηση, δεν είναι take it or leave it».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε σε αυστηρό τόνο στον Μ. Νίμιτς πως δεν είναι αρμόδιος να εκφράζει τις θέσεις της Ελλάδας.

«Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο. Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με τη μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.


«Απογοητευτικό το αποτέλεσμα του συλλαλητηρίου για τη ΝΔ»

Ερωτηθείς για το συλλαλητήριο της Αθήνας για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς εκτίμησε πως ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση που πάντως δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες που υπήρχαν και από τη ΝΔ, ενώ επανέλαβε ότι δεν αλλάζει η στρατηγική της κυβέρνησης.

«Νομίζω ότι το συλλαλητήριο δεν ήταν τόσο μεγάλο, όπως ανέμεναν οι διοργανωτές του, αν λάβετε υπ' όψιν σας ότι ήταν ολόκληρη η κεντροδεξιά, δεξιά και ακροδεξιά αντιπολίτευση, όπως και η εκκλησία και άλλοι οργανισμοί. Άρα ήταν ένα μήνυμα ότι ο κόσμος δεν δίνει την ίδια σπουδαιότητα στο ζήτημα με τον τρόπο που δίνει η Νέα Δημοκρατία. Νομίζω ότι ήταν απογοητευτικό για την ίδια.

Ήταν 120.000 με 140.000 κόσμου, μια μεγάλη συγκέντρωση, μία έκφραση δημοκρατικής βούλησης, όχι από όλους, αλλά από τους περισσότερους νομίζω, η οποία λαμβάνεται υπ’ όψιν, αλλά δεν αλλάζει την πολιτική της κυβέρνησης και την ευθύνη που έχουμε να λύσουμε τα προβλήματα».