Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό  «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Κ. Τζαβάρας υπογράμμισε ότι η εισαγγελέας πρέπει να δώσει εντολή να ανακληθεί η απόφαση με την οποία οι μάρτυρες για την υπόθεση Novartis μπήκαν στο καθεστώς προστασίας. Τόνισε ότι η δήλωση του Π. Πολάκη, που έχει αναφέρει ότι οι μάρτυρες είναι υπάλληλοι της πολυεθνικής, δικαιολογεί το επιχείρημα του.

Δυστυχώς εδώ έχουμε στην υπόθεση προσπάθεια από την κυβέρνηση να αποδειχτεί η αλήθεια αρχικά με τρεις μάρτυρες οι οποίοι προσωπικά έχω πειστεί δεν είναι προστατευμένοι αλλά κατασκευασμένοι. Στηρίζομαι στη δήλωση του κ. Πολάκη ο οποίος εμφανίστηκε χθες και είπε ότι αυτοί είναι τρεις υπάλληλοι της εταιρείας Novartis οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν παράνομο πλουτισμό, πιέστηκαν και κελάηδησαν.

Υπάρχει η διάταξη του άρθρου 45 Β του κώδικα της ποινικής δικονομίας που λέει ότι για να υπαχθεί μάρτυς σε καθεστώς προστασίας θα πρέπει πρώτον να μην έχει καμία εμπλοκή με οποιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση και δεύτερον -που μας ενδιαφέρει εδώ- να μην αποβλέπει σε ίδιον συμφέρον. Άρα εδώ με τα λόγια του κ. Πολάκη αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι αυτοί προκειμένου να αποσείσουν τις ποινικές ευθύνες που ήδη αντιμετώπιζαν επειδή κατελήφθησαν να έχουν παράνομο πλουτισμό, δέχτηκαν να “κελαηδήσουν”».

Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Πολάκης είχε δηλώσει πως οι μάρτυρες είναι στελέχη της εταιρίας που αναγκάστηκαν να μιλήσουν, καθώς τους έπιασαν με πλουτισμό τον οποίο δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν. «Τι είναι, από τον Άρη ήρθαν; Δεν είναι αγαθά παιδιά, είναι στελέχη της εταιρείας, τους βρήκαν με μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται, τους πίεσαν και κελάηδησαν».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Κοντονής προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, επισημαίνοντας πως «οι τοποθετήσεις ως εικασίες δεν βοηθάνε».

Κατά των μαρτύρων και ο Μητσοτάκης

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη συκοφάντηση της ΝΔ από αυτούς. «Σε μια Δημοκρατία η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα απέναντι σε εκπροσώπους του ελληνικού λαού. Όλα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Δεν πρόκειται να δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη παράταξη, αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο. Που η κυβέρνηση, μάλιστα, παραδέχθηκε σήμερα ότι τους γνωρίζει».