Μετά τον εμβολισμό σκάφους του ελληνικού λιμενικού από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας κινούνται σε λεπτό σκοινί.  Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ευθέως την Ελλάδα και την Κύπρο, μιλώντας για την υπεροχή των τουρκικών στρατευμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπεναλί Γιλντιρίμ, επισήμανε πως «είναι καλό να μένουμε μακριά από εντάσεις», τονίζοντας ωστόσο πως η Ελλάδα «θα πρέπει να μένει μακριά από αμφισβητούμενες περιοχές». Και πρόσθεσε πως ο εμβολισμός του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ήταν η στάση που έπρεπε να κρατήσει η Τουρκία. «Πρόσφατα υπήρξαν παραβιάσεις και ένταση που ξεκίνησε στα Ίμια και εμείς απαντήσαμε».

Ο Γιλντιρίμ επισήμανε ότι οι επικεφαλής των επιτελείων των δυο χωρών θα συναντηθούν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Μάιο και θα συζητήσουν όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην έχουμε κλιμάκωση των υπαρχόντων προβλημάτων.

«Τα Ίμια είναι ελληνικά»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σε επιφυλακή και απάντησε στις τουρκικές προκλήσεις, λέγοντας ότι τα Ίμια είναι ελληνικά.

«Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις και είμαστε σε εγρήγορση διαρκώς. Το καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως σαφές, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ως προς αυτό με βάση το διεθνές δίκαιο», για να σημειώσει πως «οποιαδήποτε κίνηση κάνει η Τουρκία -την οποία όμως δεν πρέπει να προεξοφλούμε και δουλεύουμε στην κατεύθυνση ώστε να μη συμβεί – θα απαντηθεί, όχι μόνο από ελληνικής πλευράς, αλλά και από την πλευρά της Ε.Ε. και από την πλευρά όλων των διεθνών οργανισμών. Τα Ίμια είναι ελληνικά και αυτό προκύπτει πλήρως από το χθεσινό δελτίο Τύπου που εκδώσαμε».


Ο Καμμένος ζητά τοποθέτηση του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, χαρακτήρισε «προκλητική» τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Υπογράμμισε πως η Άγκυρα ξεπερνά τα όρια της ανεκτής συμπεριφοράς απέναντι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς παραβίασε τα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα και αμφισβήτησε το ευρωπαϊκό έδαφος. Τόνισε πως αναμένει την αντίδραση του ΝΑΤΟ.

Τόνισε ότι αναμένει τις κινήσεις των συμμάχων, αφού τους παρέδωσε οπτικοακουστικό υλικό που δεν χωρά αμφισβήτηση ως προς την τουρκική παραβίαση. «Είχα τη δυνατότητα να επιδείξω οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο πέραν πάσης αμφισβητήσεως, καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό. Αναμένουμε τις αντιδράσεις των συμμάχων».

 

Μήνυμα Κομισιόν στην Τουρκία

Νέο αυστηρό μήνυμα στέλνουν οι Βρυξέλλες για την ένταση που προκλήθηκε στο Αιγαίο με αφορμή τον εμβολισμό σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να παίρνει ξεκάθαρη θέση για το ελληνοτουρκικό.

«Τάσσομαι αυστηρά κατά της συμπεριφοράς της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά στην τοποθέτηση του ο Ζ. Κλ. Γιουνκέρ σχολιάζοντας την κατάσταση στα Ίμια, ενώ είχε προηγηθεί και ανάλογη τοποθέτηση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Γερμανικός Τύπος για τα γεγονότα

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την ένταση που επικρατείστην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις έρευνες που πραγματοποιεί η Κύπρος με στόχο την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή.

«Επεισόδιο στη Μεσόγειο – Ο Ερντογάν προειδοποιεί την Κύπρο», γράφει το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση. Το Spiegel Online κάνει λόγο για «επόμενο γύρο στη διαμάχη γύρω από τη (σχεδιαζόμενη) εξόρυξη φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Για τέταρτη κατά σειρά ημέρα τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν ένα πλοίο-γεωτρύπανο που έχει μισθώσει η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ να προσεγγίσει μια περιοχή ερευνών νοτιοανατολικά της Λάρνακας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την Κύπρο και την Ελλάδα», γράφει το γερμανικό περιοδικό, παραθέτοντας τις επίμαχες δηλώσεις του τούρκου ηγέτη με αποδέκτες την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά ότι «η διαμάχη για το αέριο μπροστά από την Κύπρο γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη». Η συντηρητική εφημερίδα της Φρανκφούρτης τονίζει ότι στην υπόθεση έχει παρέμβει και η Ε.Ε., με την Κομισιόν να καλεί την Άγκυρα να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση. «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση της Κύπρου, ενός μέλους της Ε.Ε., και ενεργεί σαν να έπρεπε στο παρελθόν η Γερμανία να είχε ρωτήσει τη Ρωσία ως προστάτιδα δύναμη πριν γίνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα», σχολιάζει το δημοσίευμα.

«Ο Ερντογάν σε τροχιά αντιπαράθεσης με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ», γράφει η Welt. Η ιστοσελίδα της εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει ότι «στη διαμάχη γύρω από την αναζήτηση φυσικού αερίου μπροστά στα κυπριακά παράλια και σε νησιά του Αιγαίου η Τουρκία απηύθυνε προειδοποίηση στην Κύπρο, την Ελλάδα και σε εμπλεκόμενες επιχειρήσεις (σ.σ. ΕΝΙ)».