Οι Κούρδοι του Αφρίν ζήτησαν από τον  Μπασάρ αλ Άσαντ να στείλει στρατεύματα ώστε να μπορέσουν να αποκρούσουν τις επιθέσεις της τουρκικής επιχείρησης «Κλάδος ελαίας», που αποσκοπεί στην «εκκαθάριση» της Αφρίν από τις κουρδικές δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). 
 
Ωστόσο οι δυνάμεις του Ερντογάν τους εμπόδισαν να φτάσουν στον στόχο τους, ενώ η Τουρκία είχε προειδοποιήσει πως εάν οι συριακές δυνάμεις προσπαθήσουν να εισέλθουν στο Αφρίν για να βοηθήσουν το YPG «τότε κανείς δε θα μπορέσει να εμποδίσει τους Τούρκους στρατιώτες», σύμφωνα με το Reuters.
 
Ερωτώμενος ο Τούρκος πρόεδρος, εάν η απόβαση των συριακών δυνάμεων απωθήθηκε έπειτα από τις συνομιλίες τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε πως «ναι, (η απόβαση) σταμάτησε μετά τις συνομιλίες», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 
Μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση την Τρίτη  ο Ερντογάν είπε πως «τις προσεχείς ημέρες και με τρόπο πολύ πιο γρήγορο, θα αρχίσει η πολιορκία του κέντρου της πόλης Αφρίν» προσθέτοντας «καθώς ενεργούμε με τρόπο ώστε να αποφύγουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις δυνάμεις ασφαλείας μας και λαμβάνοντας υπόψη τους αμάχους, μπορεί να φαίνεται ότι προχωράμε αργά».
 
«Αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει αυτό: δεν έχουμε πάει εκεί για να καταστρέψουμε και να κάψουμε ό,τι βρίσκεται μπροστά μας. Βρισκόμαστε εκεί για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον για τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους που μένουν μαζί μας», είπε επίσης.

 

Συνάντηση Ερντογάν με Πούτιν – Ρουχανί
 

Τη Δευτέρα ο Τ. Ερντογάν συνομίλησε με τον Βλ. Πούτιν και τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί σχετικά για τις εξελίξεις στη Συρία, ενώ συμφώνησαν πως οι υπουργοί Εξωτερικών της χώρας θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στη Μόσχα στις 14 Μαρτίου.
 
Επίσης οι τρεις ηγέτες χωρών συμφώνησα να συναντηθούν οι τρεις τους τον Απρίλιο στην Τουρκία.