Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, ο Κον, που έχει διατελέσει πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs και είναι εκ των βασικών αρχιτεκτόνων της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ, παραιτήθηκε την Τρίτη μετά την απόφαση του Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα κατά 25% και στο εισαγόμενο αλουμίνιο κατά 10%.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Κον είχε ξεκαθαρίσει στον Τραμπ πως είναι κάθετα αντίθετος με την επιβολή δασμών, θεωρώντας ότι το πλάνο του προέδρου των ΗΠΑ έχει δομικές αδυναμίες. Στο παρελθόν ο Κον είχε τονίσει στον Τραμπ και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, πως επιθυμεί να έχει αυξημένο ρόλο στην κυβέρνηση Τραμπ, με τον Κέλι να συμφωνεί στο ότι πρέπει να του ανατεθεί μεγαλύερος ρόλος.

Ωστόσο, η αιφνίδια στροφή του Τραμπ στο θέμα της επιβολής δασμών σε εισαγόμενο χάλυβα και εισαγόμενο αλουμίνιο, διατάραξε τις σχέσεις του με τον Κον. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, ο Κον δεν έκρυψε την απογοήτευση του, τη στιγμή που ο Τραμπ θεωρούσε πως ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος τον κρατάει πίσω.

Πρόσωπο από το στενό περιβάλλον του Κον, αναφέρει ότι η απόφαση του Τραμπ να προχωρήσει το σχέδιο για την επιβολή δασμών, έδειξε στον Κον πως πλέον δεν έχει σημαντικό ρόλο και οι προτάσεις δεν εισακούγονται. Η αποχώρηση του προκαλεί προβληματισμό και στους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς ο Κον προσπαθούσε τις τελευταίες μέρες να τους καθησυχάσει  πως ο Τραμπ δεν θα υλοποιήσει τελικά το σχέδιο για τους δασμούς.

Αποχωρώντας από τη θέση του, ο Κον ευχαρίστησε τον Τραμπ και υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του έδρασε υπέρ των συμφερόντων του αμερικανικού λαού. «Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα τη χώρα μου και έθεσα σε εφαρμογή οικονομικές πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης προς όφελος του αμερικανικού λαού, ειδικά με την έγκριση της ιστορικής φορολογικής μεταρρύθμισης. Είμαι ευγνώμων προς τον πρόεδρο που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία και εύχομαι στον ίδιο και στην κυβέρνηση κάθε επιτυχία στο μέλλον».

Η παραίτηση του Κον έρχεται λίγες μετά την αποχώρηση της διευθύντριας επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Χόουπ Χικς, η οποία αποτέλεσε το τέταρτο πρόσωπο που υπηρέτησε ως επικεφαλής επικοινωνίας του Τραμπ από τον Ιανουάριο του 2017.

Η 29χρονη Χικς, που δούλευε για τον Τραμπ από το 2014, αποτελεί το τέταρτο πρόσωπο που παύεται ή αποχωρεί από τη θέση του επικεφαλής επικοινωνίας του προέδρου των ΗΠΑ. Η Χικς είχε διαδεχθεί τον Άντονι Σκαραμούτσι τον Ιούλιο του 2017. Ο Σκαραμούτσι είχε αναλάβει την θέση για δέκα μέρες, πριν απομακρυνθεί από τον Τραμπ. Είχαν προηγηθεί οι Σον Σπάισερ και Μάικ Ντούπκε.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την παραίτηση της  Χικς, μια μέρα μετά τη μαραθώνια κλειστή ακρόαση  της ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016. Η κατάθεση της διήρκησε εννέα ώρες, με την ίδια να διαψεύδει ότι είπε ψέματα για οτιδήποτε συνδέεται με την έρευνα για τη Ρωσία, αν και παραδέχθηκε ότι κατά καιρούς είπε μερικά «αθώα ψέματα» για λογαριασμό του αμερικανού προέδρου.