Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, χαρακτηρίζοντας την επιδότηση της παραγωγής χάλυβα και αλουμινίου ως «μια επίθεση» στη χώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τις εταιρείες να μεταφέρουν τα εργοστάσια τους στις ΗΠΑ, επιμένοντας πως η εγχώρια παραγωγή αποτελεί ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια, όπως μεταδίδει το Reuters. «Αν δεν θέλετε να πληρώσετε δασμούς, φέρτε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ» είπε στεκάμενος δίπλα στους εργάτες αλουμινίου και χάλυβα.
 
Το σχέδιο για την επιβολή δασμών αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε 15 ημέρες, ενώ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων καθώς και εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Ντ. Τραμπ.


 

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Γκάρι Κον, υπέβαλε την παραίτησή του με αφορμή την απόφαση του να επιβάλλει υψηλότερους δασμούς. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστή και η παραίτηση της διευθύντριας επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Χόουπ Χικς.
 

Εκτός σχεδίου Καναδάς – Μεξικό 
 

Ο Καναδάς και το Μεξικό, εταίροι των ΗΠΑ στη συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) εξαιρούνται από τους νέους δασμούς προς το παρόν.
 
Ο Καναδάς, ο μεγαλύτερος προμηθευτής χάλυβα και αλουμινίου, ωστόσο δεσμεύτηκε να πιέσει την Ουάσινγκτον ώστε να εξαφανιστούν τελείως η απειλές για επιβολή δασμών. 
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος προσέφερε άλλωστε ανακούφιση σε χώρες οι οποίες φέρονται στις ΗΠΑ «δίκαια στις εμπορικές συναλλαγές», μια κίνηση που μεταφράζεται ως πίεση προς τον Καναδά και το Μεξικό να υποχωρήσουν στις ξεχωριστές συνομιλίες που διεξάγονται για τη NAFTA.
 

Αντιδράσεις από το Πεκίνο
 

Την έντονη αντίθεση της στην επιβολή δασμών εξέφρασε η Κίνα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση των ΗΠΑ «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου.
 
«Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του. «Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά» υπογραμμίζεται.
 
H παραγωγή της Κίνας, αν και κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών. Τα ποσοστά της χώρας είναι μικρότερα και από την παραγωγή από την παραγωγή του Καναδά, της Βραζιλίας ή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ποσοστά 2,7% των ποσοτήτων του χάλυβα και 9,7% του αλουμινίου.
 
Κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν το Πεκίνο να λάβει αντίμετρα.