Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μετά από έρευνες που διεξήχθησαν στα κινητά των δύο στρατιωτικών σε εγκληματολογικά εργαστήρια της Τουρκίας, αποδείχθηκε ότι τα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν περιείχαν υλικό που να μπορεί να στηρίξει τον ισχυρισμό της κατασκοπείας. Οι τουρκικές αρχές αναμένεται να επεκτείνουν την έρευνα τους στις επαφές που είχαν στα κινητά οι στρατιωτικοί.

Οι γονείς των στρατιωτικών επισκέφθηκαν την Δευτέρα τις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατούνται και ενημερώθηκαν από τους συνηγόρους και τους ανθρώπους του Προξενείου για το πώς προχωράει η υπόθεση.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γυρίσουν»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, συναντήθηκε με τους γονείς των στρατιωτικών και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί και θέλησε να τους διαβεβαιώσει πως οι προσπάθειες συνεχίζονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Είναι συστηματική και επίμονη η προσπάθεια που καταβάλλουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι είστε γονείς και πονάτε, όλοι μας πονάμε για την υπόθεση αυτή. Η διαβεβαίωσή μας πρέπει να είναι δεδομένη προς εσάς: Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Οι προσπάθειες συνεχίζονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο».


Αντικρουόμενες απόψεις για το θέμα της ομηρίας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε προ ημερών ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αποτελούν ομήρους της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, σε συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογο του, Μιχάι Φίρορ έκανε λόγο για ένα περιστατικό «που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο Έλληνες ομήρους, έναν αξιωματικό και έναν υπαξιωματικό. Ζητώ την υποστήριξη του Ρουμάνου υπουργού Άμυνας, για την άμεση απελευθέρωση αυτών των Νατοϊκών, Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτικών».

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε μια μέρα μετά ότι δεν προκύπτει θέμα ομηρίας των στρατιωτικών, καθώς είναι κρατούμενοι και περιμένουν την δίκη τους.

«Υπάρχει μια διαφορά στις εκφράσεις που χρησιμοποιεί κάθε πολιτικός ανάλογα με το προσωπικό του ύφος. Αυτό συμβαίνει άλλωστε και μεταξύ πολιτικών που βρίσκονται στο ίδιο κόμμα. Εγώ χρησιμοποιώ τις εκφράσεις που πρέπει να χρησιμοποιούνται και σας λέω ότι πολλές φορές υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ύφος. Αυτή τη στιγμή είναι κρατούμενοι και περιμένουν να δικαστούν. Η δική μου άποψη είναι ότι μέχρι στιγμής στη συγκεκριμένη περίπτωση των Ελλήνων δεν προκύπτει το θέμα της ομηρίας, ακριβώς επειδή περιμένουν να δικαστούν».