Στις 9 Μαρτίου ο Π. Καμμένος συναντήθηκε με τον Ρουμάνο ομόλογο του Μιχάι Φίρορ και αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς έκανε λόγο για ένα περιστατικό «που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο Έλληνες ομήρους, έναν αξιωματικό και έναν υπαξιωματικό. Ζητώ την υποστήριξη του Ρουμάνου υπουργού Άμυνας, για την άμεση απελευθέρωση αυτών των Νατοϊκών, Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτικών».


Το άδειασμα των υπουργών σε Π. Καμμένο

Την επόμενη μέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, διαχώρισε τη θέση του από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, λέγοντας ότι δεν προκύπτει κατάσταση ομηρίας καθώς οι δύο στρατιωτικοί είναι κρατούμενοι και περιμένουν να δικαστούν.

«Υπάρχει μια διαφορά στις εκφράσεις που χρησιμοποιεί κάθε πολιτικός ανάλογα με το προσωπικό του ύφος. Αυτό συμβαίνει άλλωστε και μεταξύ πολιτικών που βρίσκονται στο ίδιο κόμμα. Εγώ χρησιμοποιώ τις εκφράσεις που πρέπει να χρησιμοποιούνται και σας λέω ότι πολλές φορές υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ύφος. Αυτή τη στιγμή είναι κρατούμενοι και περιμένουν να δικαστούν. Η δική μου άποψη είναι ότι μέχρι στιγμής στη συγκεκριμένη περίπτωση των Ελλήνων δεν προκύπτει το θέμα της ομηρίας, ακριβώς επειδή περιμένουν να δικαστούν».

Με καυστικό τρόπο σχολίασε τις δηλώσεις του Π. Καμμένου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φ. Κουβέλης, που υπογράμμισε πως οι δηλώσεις περί ομηρίας αποτελούν υπερτροφικό λόγο που δεν εξυπηρετεί τα πλάνα της ελληνικής κυβέρνησης. «Είναι υπερτροφικός λόγος οι αναφορές για ομηρία, δεν υπηρετούν το σκοπό μας για τους δύο στρατιωτικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτήρισε άστοχη τη φράση του Π. Καμμένου και επισήμανε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί στους επικίνδυνους χειρισμούς της τουρκικής πλευράς. «Άστοχη η φράση του κ. Καμμένου περί ομηρίας. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ως χώρα να εμπλακούμε στους αντιφατικούς και επικίνδυνους χειρισμούς της άλλης πλευράς. Και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας καμιά φορά κάνουν λάθη, όπως και ο οποιοσδήποτε άλλος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Π. Σκουρλέτης.

Σε «γραμμή ομηρίας» ο Δ. Καμμένος

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος, συντάχθηκε στη γραμμή του προέδρου του περί κατάστασης ομηρίας των στρατιωτικών. Τάχθηκε κατά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ανέττας Καββαδία, και του στελέχους του κόμματος, Γιάννη Μπουρνούς για την παρουσία τους στο συνέδριο του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας (HDP), μέλη του οποίου δέχονται μαζικές διώξεις στην Τουρκία. Παράφρασε τη δήλωση Κουβέλη, κάνοντας λόγο για ατροφικούς εγκεφάλους.

«Εγώ δηλαδή τώρα να πω ότι είναι ατροφικός ο εγκέφαλος της κυρίας Καββαδία ή ο εγκέφαλος του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ που στέλνει βουλευτές στο κουρδικό κόμμα. Έχουμε αυτή την όξυνση, πήγαν να μας βουλιάξουν το καράβι, έχουμε μια ιδιότυπη ομηρία και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάνε στον εχθρό του Ερντογάν και φωτογραφίζονται χαμογελαστοί»  δήλωσε ο Δ. Καμμένος στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος.

Η Αννέτα Καββαδία απάντησε μέσω twitter στον Δ. Καμμένο, υποστηρίζοντας πως δεν αξίζει να ασχοληθεί με ένα θιασώτη ακροδεξιών και ρατσιστικών αντιλήψεων.

Σε ρόλο πυροσβέστη ο Τζανακόπουλος

Μετά το νέο ρήγμα ανάμεσα σε βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, υποστηρίζοντας ότι η δήλωση του Π. Καμμένου περί ομηρίας ήταν μεταφορική.

«Έκανε την σχετική αναφορά μεταφορικά. Η θέση της κυβέρνησης έχει πολλάκις διατυπωθεί. Δουλεύουμε στην κατεύθυνση της ταχύτερης επιστροφής και αυτή είναι και η βούληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.