Την Τετάρτη η Βρετανία προέβη σε απέλαση είκοσι τριών Ρώσων διπλωματών από το ΗΒ κατηγορώντας τη Ρωσία πως είναι υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην φερόμενου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, κάτι που η Μόσχα αρνείται. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το 40% των διπλωματών της Ρωσίας στη Βρετανία.
 
Ως αντίποινα, η Ρωσία απέλασε σήμερα τον ίδιο αριθμό Βρετανών διπλωματών, οι οποίοι καλούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα στην επόμενη βδομάδα, ενώ αποσύρθηκε η άδεια να ανοίξει η Βρετανία γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη.
 
«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Ρώσων. Δεν θα υπάρξει ρωσοφοβία ως αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον,  ο οποίος δήλωσε πως θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η δολοφονία του Σ. Σκριπάλ να έγινε με διαταγή του ίδιου του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.
 
«Η διαμάχη μας είναι με το Κρεμλίνο του Πούτιν και με την απόφασή του – και νομίζουμε πως είναι εξαιρετικά πιθανό να ήταν δική του απόφαση – να κατευθύνει τη χρήση ενός νευροπαραλυτικού παράγοντα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, στους δρόμους της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά.
 

Ρωσία: Ασυγχώρητη η δήλωση
 

Η Ρωσία προέβη σε άμεση απάντηση χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του Μπ. Τζόνσον ως «ασυγχώρητη παραβίαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου».
«Οποιαδήποτε αναφορά ή μνεία στον πρόεδρό μας σε σχέση με αυτό είναι σοκαριστική και ασυγχώρητη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων κόσμιας συμπεριφοράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
 
Σύμμαχο της στην διπλωματική κόντρα που έχει ξεσπάσει φαίνεται να έχει την Ουάσινγκτον το Λονδίνο, καθώς κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη η βρετανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζούλιαν Μπρέιθγουεϊτ εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της προς τη Μ. Βρετανία, κάνοντας ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ πιστεύει πως η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία του Ρώσου πρώην πράκτορα.
 
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ τον ΟΗΕ Νίκι Χάλει έκανε μέσω δηλώσεων της πιο έντονη τη δυσαρέσκεια της χώρας της αναφέροντας πως «η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει».

 

Κοινό μέτωπο κατά Ρωσίας 
 

Κοινό ανακοινωθέν εξέδωσαν η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ  οπου δηλώνουν ότι η δολοφονία κατά του Σ. Σκριπάλ αποτελεί την πρώτη επίθεση τέτοιου τύπου στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συνιστά επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Από κοινού ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν, η καγκελάριος Μέρκελ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δήλωσαν ότι «δεν υπάρχει εύλογη εναλλακτική εξήγηση» πέραν του να είναι η Μόσχα υπέυθυνη για την επίθεση της 4ης Μαρτίου στην Αγγλία, ενώ σημειώνουν ότι η χρήση χημικού όπλου συνιστά επίθεση στη βρετανική κυριαρχία και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, κάνοντας λόγο για «απειλή προς την ασφάλεια όλων μας».
 

Δεν επιθυμεί ψυχρό πόλεμο το ΝΑΤΟ 


Δεν επιθυμεί νέο ψυχρό πόλεμο με τη Ρωσία το ΝΑΤΟ όπως δήλωσε ο ΓΓ του Γενς Στόλντενμπεργκ, διευκρινίζοντας πως θα υπερασπιστεί τα μέλη του σε περίπτωση που η Μόσχα επιδιώξει τη σύγκρουση.

«Θα είμαστε σε θέση να υπερασπισθούμε όλα τα μέλη μας» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως η Ρωσία ο γείτονάς μας και η απόφαση να μπει σε μια αντιπαράθεση θα είναι δική της.
 

Έρευνα για την υπόθεση ξεκινά η Ρωσία
 

Ποινική δίωξη για το περιστατικό της απόπειρας δολοφονίας κατά της Γιούλια Σκριπάλ, κόρης του Σεργκεί Σκριπάλ, καθώς και για τη δολοφονία στο Λονδίνο του πρώην ανώτατου στελέχους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot Νικολάι Γκλουσκόφ άσκησε η Ανακριτική Επιτροπή τη Ρωσίας.
 
Σε σχετική ανακοίνωση που προέβη η εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής Σβετλάνα Πετρένκο τόνισε ότι «από την Κεντρική διεύθυνση που είναι αρμόδια για την διερεύνηση εξαιρετικά σημαντικών υποθέσεων δόθηκε στις 16 Μαρτίου η εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη για την απόπειρα εσκεμμένης δολοφονίας της πολίτου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούλια Σκριπαλ, καθώς επίσης και για τη δολοφονία του πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Γκλουσκόφ στο Λονδίνο με βάση τις ενδείξεις του εγκλήματος».
 
«Η έρευνα θα διεξαχθεί με βάση τα όσα προβλέπει η ρωσική νομοθεσία και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου» και προσέθεσε ότι «η ανάκριση προγραμματίζεται να γίνει με την συμμετοχή στην έρευνα υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμόνων, και οι ανακριτές είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τα αρμόδια όργανα της Μεγάλης Βρετανίας» πρόσθεσε.