Η 17χρονη συνελήφθη τον Δεκέμβριο στη Δυτική Όχθη, γιατί είχε αντιδράσει απέναντι στους ισραηλινούς στρατιωτικούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σχετικά με την απόφαση του Τραμπ να μεταφέρει την πρωτεύουσα των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Η Άχεντ είχε κλωτσήσει και χαστουκίσει δύο πάνοπλους ισραηλινούς στρατιώτες.

Μετά από την αντίδραση της, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας την συνέλαβαν  και απαγγέλθηκαν εναντίον της 12 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα., που αφορούν δράσεις της και πριν το συγκεκριμένο περιστατικό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του στρατοδικείου, οι δύο στρατιώτες βρίσκονταν στην αυλή σπιτιού για να εμποδίσουν τους Παλαιστίνιους να πετούν πέτρες εναντίον Ισραηλινών που βρίσκονταν εκεί κοντά. Η οικογένεια της Άχεντ Ταμίμι δηλώνει ότι το περιστατικό συνέβη στην αυλή του δικού της σπιτιού.

Η δίκη ξεκίνησε στις 13 Φεβρουαρίου. Από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν γεμάτη και ο δικαστής ζήτησε να αποχωρήσουν τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι διπλωμάτες που ήταν παρόντες, επιτρέποντας μόνο την παραμονή των μελών της οικογένειας της Ταμίμι.

Την Τρίτη η δίκη συνεχίζεται και θα πραγματοποιηθεί και πάλι κεκλεισμένων των θυρών, παρά την προσφυγή της δικηγόρου της, Γκαμπ Λάσκι, που επισημαίνει ότι η 17χρονη δεν έχει τη δίκαιη δίκη που δικαιούται. Το στρατιωτικό εφετείο απέρριψε την προσφυγή της υπεράσπισης εναντίον της διεξαγωγής της διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών. Η δημόσια δίκη συνιστά το μόνο μέσο άμυνας και με την απουσία του, το δικαίωμα της Άχεντ Ταμίμι να έχει δίκαιη δίκη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η δικηγόρος.

Επισημαίνεταιι πως η Άχεντ Ταμίμι έχει ξεσηκώσει ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης στο πρόσωπό της, που μεταφράζεται και σε μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την απελευθέρωση της ίδιας και άλλων παιδιών, που μέχρι στιγμής έχει φτάσει σχεδόν τις 210 χιλιάδες υπογραφές. Η ιστορία της άγγιξε και τον μονίμως άγρυπνο σκιτσογράφο, Κάρλος Λατούφ, που δημοσίευσε σκίτσο για εκείνη.