Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι σύριοι σύμμαχοι τους κατέλαβαν την επαρχεία της Αφρίν την Κυριακή 18 Μαρτίου και σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 250.000 άμαχοι έφυγαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ενώ δεκάδες άλλοι έχουν σκοτωθεί. Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 1.500 Κούρδοι μαχητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε πως  οι δράσεις των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφριν «είναι καταδικαστέες». Υπογράμμισε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να ανεχθεί συμπεριφορές που «δεν αρμόζουν στις συνθήκες που έχουν υπογραφεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με καταγγελίες Κούρδων μαχητών και δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου, μετά την κατάληψη του Αφρίν η πόλη και τα περίχωρα λεηλατήθηκαν.

Ο Ερντογάν βάζει πλώρη για τα σύνορα του Ιράκ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ξεκαθαρίσει πως αφού κατέλαβαν την Αφριν, σύντομα θα επιχειρήσουν και σε άλλες πόλεις, επιχειρώντας να εκδιώξουν τους Κούρδους μαχητές (YPG), φτάνοντας μέχρι και τα σύνορα του Ιράκ.

Συγκεκριμένα, προειδοποίησε πως η Τουρκία θα διευρύνει τις επιχειρήσεις της κατά των Κούρδων μαχητών και στο βόρειο Ιράκ, εάν η Βαγδάτη δεν φροντίσει να το πράξει μόνη της. «Εάν σκοπεύετε να το κάνετε, κάντε το. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, τότε, κάποια νύχτα, εμείς θα μπορέσουμε να εισέλθουμε αιφνιδιαστικά στο Σιντζάρ για να το καθαρίσουμε από το PKK», ανέφερε χαρακτηριστικά.