Στο πλευρό της Βρετανίας τάσσονται οι ΗΠΑ με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σέργκει Σκριπάλ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, βάζοντας έτσι νέα εμπόδια στη Μόσχα, η οποία έχει δεχτεί ήδη μεγάλη πίεση για το ζήτημα, από ευρωπαϊκές χώρες.
Alexandros Michailidis / SOOC
Σύμφωνα με πηγή του Reuters, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάνω στο ζήτημα. Η ανακοίνωση της απόφασης αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.
Στα μέσα Μαρτίου, η Βρετανία προέβη σε απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών, καθώς κατηγορεί τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία. Ως αντίποινα, η Μόσχα έπραξε αντίστοιχα.
Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον παίρνει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα, καθώς είχε συνυπογράψει κοινό ανακοινωθέν μαζί με Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία που κατηγορούσαν τη Ρωσία για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα.
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Ρατζ Σα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μελετούν το πώς θα αντιδράσουν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Οι ΗΠΑ στέκονται απαρασάλευτα στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου και καταδικάζουν την εξωφρενική αυτή ενέργεια της Ρωσίας. Ο πρόεδρος εξετάζει ακόμη επιλογές προκειμένου να τιμωρήσει τη Ρωσία για τις κακόβουλες ενέργειές της. Δεν έχουμε ανακοινώσεις να κάνουμε αυτή τη στιγμή», ανέφερε.