Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu», oι δύο Έλληνες θα παραμείνουν προφυλακισμένοι μέχρι να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, καθώς, όπως αναφέρεται το μεσημέρι οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, κατέθεσαν αίτημα αποφυλάκισης, ζητώντας να αντικατασταθεί η προφυλάκιση από όρους κατ' οίκον περιορισμού.

Το δικαστήριο που εξέτασε άμεσα το αίτημα, αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν σταθερή διεύθυνση στην γείτονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ οι συνήγοροι των δύο αξιωματικών αναμένεται να καταθέσουν αύριο ένσταση επι της αρνητικής απόφασης. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έφτασε στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη καθώς τέθηκε στη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, να ζητά από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Στο βρετανικό κοινοβούλιο το ζήτημα

Έπειτα απο συνάντηση που πραγματοποίησε με τον φυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο βουλευτής των Συντηρητικών και πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδας, Αλμπέρτο Κόστα, έθεσε το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Όπως σημείωσε ο ίδιος «η Ελλάδα έδωσε την υποστήριξή της προς την πρωθυπουργό πριν λίγες μέρες, αλλά η Ελλάδα μου ζήτησε επίσης να θυμίσω στη Βουλή ότι, όταν οι φίλοι και σύμμαχοί μας μάς δίνουν την υποστήριξή τους, είναι επίσης σημαντικό, όπου αυτό είναι δυνατό, να τους υποστηρίζουμε κι εμείς ως προς τις ανάγκες τους σε θέματα ασφάλειας».

Ζήτησε μεταξύ άλλων από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι καθώς και από τον υπουργό Εξωτερικών, να χρησιμοποιήσουν το βήμα τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε σχετικές συναντήσεις, ώστε να ενθαρρύνουν την Τουρκία να δράσει όπως αρμόζει σε τέτοια ζητήματα.