Με απολογητική στάση εμφανίστηκε να καταθέτει ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ για την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook. Μάλιστα, ζήτησε προσωπικά και επίσημα συγγνώμη κατά τη διάρκεια της κατάθεσής, για τα λάθη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης και την πολιτική χειραγώγηση.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook αναμένεται να απαντήσει μέχρι την Τετάρτη σε ερωτήσεις των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, σχετικά με το πως τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης κατέληξαν στα χέρια της εταιρείας Cambridge Analytica. 
 
Αν οι απαντήσεις του δεν κριθούν επαρκείς, το Κογκρέσο αναμένεται να προχωρήσει στην υιοθέτηση αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για τη ρύθμιση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης (social media).
 

«Ένας CEO καταθέτει μπροστά σε περίπου τα μισά από τα μέλη του Αμερικάνικου Κογκρέσου»

 
«Είναι αξιοσημείωτο να διεξάγαγεις μία κοινή συνεδρίαση των επιτροπών (του Κογκρέσου). Είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο το πως ένας CEO καταθέτει μπροστά σε περίπου τα μισά από τα μέλη του Αμερικάνικου Κογκρέσου», ανέφερε ο γερουσιαστής, Τζον Θουν, επικεφαλής της επιτροπής Εμπορίου. «Αλλά, το ίδιο το Facebook είναι αξιοσημείωτο», συμπλήρωσε ο ίδιος.
 
«Είναι προφανές σήμερα ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να αποτρέψουμε αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιούνται λανθασμένα (…) Δεν λάβαμε ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών μας και αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ήταν δικό μου λάθος και λυπάμαι», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Facebook, συμπληρώνοντας πως «θα χρειαστεί χρόνος για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές για να περιορίσουμε αυτές τις λανθασμένες χρήσεις», ανέφερε κατά την εισαγωγική απολογία του ο Μ. Ζάκεμπεργκ.
 

«Θα χρειαστεί χρόνος για τις απαραίτητες αλλαγές»

 
«Ξεκίνησα το Facebook, το διοικώ και είμαι υπεύθυνος για αυτό που συμβαίνει εδώ» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, ενώ συμπλήρωσε πως «δεν αρκεί απλά να συνδέονται οι άνθρωποι. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι συνδέσεις είναι θετικές. Δεν αρκεί να δώσουμε στους ανθρώπους φωνή. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν το χρησιμοποιούν για να βλάψουν τους άλλους ή να διαδώσουν παραπληροφόρηση». «Θα χρειαστεί χρόνος για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές» για να περιορίσουμε αυτές τις λανθασμένες χρήσεις», πρόσθεσε.
 
Παράλληλα, παραδέχθηκε την ολιγωρία που έδειξε η εταιρία σε σειρά θεμάτων, ωστόσο δεν δέχθηκε τις κατηγορίες πως το Facebook έχει δημιουργήσει ένα μονοπώλιο. «Γνωρίζω πως είμαστε υπεύθυνοι για το περιεχόμενο, αλλά δεν παράγουμε εμείς το περιεχόμενο», είπε.
 
«Πιστεύουμε πως το να παρέχουμε μία υπηρεσία που έχει διαφημίσεις συμβαδίζει με την αποστολή μας να συνδέουμε όλους τον κόσμο του πλανήτη. Θέλουμε να παρέχουμε μία δωρεάν υπηρεσία που μπορεί ο καθένας να έχει στη διάθεσή του», είπε.
 
Επίσης, στην κατάθεση του Μ. Ζάκερμπεργκ αποκαλύφθηκε ότι η εταιρία του συνεργάζεται με τον ειδικό επιθεωρητή Ρόμπερτ Μιούλερ στην έρευνα του για την φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.
 
Συγκεκριμένα, όταν ερωτήθηκε, αν έχει δεχθεί κλητεύεις από τον Μιούλερ ο Ζάκερμπεργκ απάντησε θετικά, και στη συνέχεια τόνισε «δεν είναι σίγουρος αν υπάρχουν κλητεύεις. Θεωρώ πως υπάρχουν, αλλά συνεργαζόμαστε». Ερωτώμενος αν προσωπικό της εταιρίας του έχει καταθέσει στον Μιούλερ απάντησε θετικά, ξεκαθάρισε όμως πως ο ίδιος δεν το έχει κάνει.
 
Σημειώνεται ότι το Facebook έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα λάβει «επιπρόσθετα μέτρα» ώστε να προστατευτούν αποτελεσματικότερα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Τα νέα εργαλεία, που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Μάιο, όπως ανακοινώθηκε, θα πληρούν τους όρους που θέτει η νέα και περισσότερο αυστηρή νομοθεσία της ΕΕ, ωστόσο θα είναι διαθέσιμα για όλους τους χρήστες της πλατφόρμας, όχι μόνο για όσους είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν εργαλεία τόσο για τα κινητά τηλέφωνα όσο και για τους απλούς υπολογιστές.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του ΤΡΡ: Τι συνέβη με το Facebook και τη «μεγαλύτερη διαρροή προσωπικών δεδομένων»