Ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε στην Agence Europe ότι κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, υπήρξαν εκτενέστατες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα επέκτασης του τρίτου μνημονίου, ενώ ανέφερε πως μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν υπάρξει αποφάσεις για το χρέος.

«Η ιδέα μίας παράτασης του προγράμματος διάσωσης είχε δώσει τροφή σε φήμες, στις οποίες, όμως, αυτές οι Σύνοδοι έδωσαν οριστικό τέλος, όλος ο κόσμος νοιώθει την υποχρέωση σεβασμού του σχετικού χρονοδιαγράμματος, εντός του Ιουνίου ή Ιουλίου θα ληφθούν αποφάσεις, ενώ τον Αύγουστο η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα βοήθειας».

Ελληνικές υποχρεώσεις και ΔΝΤ

Ωστόσο, ο Μοσκοβισί έκανε ξεκάθαρο ότι για να μπει στο τραπέζι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, θα πρέπει η Ελλάδα να τηρήσει μέχρι τέλους όσα της έχουν επιβάλει οι δανειστές, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να τεθεί σε λειτουργία ένας μηχανισμός που θα συνδέει την ανάπτυξη της οικονομίας με τα μέτρα για το χρέος. Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, αν συμβούν τα παραπάνω θα πρέπει οι δανειστές να αποδείξουν την αλληλεγγύη τους απέναντι στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην μορφή του μηχανισμού που θα συνδέει την  αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη και το γεγονός ότι το ΔΝΤ θέλει να είναι αυτόματος, ώστε να ενεργοποιεί τα μέτρα ελάφρυνσης χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, ο Μοσκοβισί τόνισε ότι προέχει να υπάρξει ένας σταθερός και βιώσιμος μηχανισμός. «Εκτιμώ ότι ο αυτοματισμός είναι μία καλή βάση, αυτός δεν θα πρέπει, ωστόσο, να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έκφραση πολιτικής βούλησης». Τέλος, ερωτηθείς για την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, τάχθηκε υπέρ αυτού του ενδεχόμενου. «Είναι μία περιπέτεια που την ξεκινήσαμε μαζί και πρέπει να την ολοκληρώσουμε μαζί».

Ζητά συμμετοχή του ΔΝΤ η Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, που συμμετείχε στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι έχει έρθει η στιγμή να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ που προσδώσει κύρος σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με τον Λε Μερ, είναι η στιγμή να μπει στο τραπέζι η συζήηση για το ελληνικό χρέος. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Πλησιάζουμε το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης και οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες. Πρέπει να διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ. Να σκεφτούμε το μέλλον και τα μέτρα για το χρέος. Υποστηρίζω μια φιλόδοξη προσέγγιση, ούτως ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών».


Όχι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες του «News 24/7», που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς η μικρή παράταση θα οφείλεται στον μεγάλο όγκο δουλειάς και η αξιολόγηση θα κλείσει σίγουρα στο Eurogroup του Ιουλίου.

Κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το πρωτογενές πλεόνασμα και θεωρούν ότι μπορούν να αντικρουστούν οι πιέσεις του ΔΝΤ που ζητά να επιβληθεί η μείωση του αφορολόγητου και η νέα περικοπή συντάξεων από την Ιανουαρίου του 2019, αντί για το 2020.