Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, αποφασισμένη να πάρει από την κυβέρνηση συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης που δεν έχουν κλείσει. Από τα 88 προαπαιτούμενα που είναι ανοικτά, οι δανειστές αναμένεται να ασκήσουν έντονες πιέσεις για να κλείσουν τουλάχιστον 16 από αυτά που αφορούν τις συντάξεις, τα εργασιακά και την πρόνοια. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα προετοιμάσουν από τη Δευτέρα το έδαφος και από την Τετάρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ξεκινήσει τις επαφές με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στο Euroworking Group που θα διεξαχθεί το βράδυ της Δευτέρας οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τον Γιώργο Χουλιαράκη για την πορεία της αξιολόγησης και με τη σειρά τους θα ενημερώσουν τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών για τα μέτρα σε σχέση με το χρέος και συγκεκριμένα για τον μηχανισμό διασύνδεσης με την ανάπτυξη. Αν δηλαδή θα επικρατήσει η γαλλική πρόταση που συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας ή αν θα επικρατήσει η πρόταση του Βερολίνου για την δημιουργία ενός μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους που θα ενεργοποιείται μόνο αν η Ελλάδα τηρεί τις δημοσιονομικές και άλλες δεσμεύσεις της, μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Πέρα από την μείωση των συντάξεων που είναι δεδομένη, οι δανειστές αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα της υποχρεωτικής διαιτησίας, με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) να απαιτούν προ ημερών ενημέρωση από το υπουργείο, τονίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει το θέμα της υποχρεωτικής διαιτησίας, ζητώντας ένα ακόμα πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τις τελευταίες ημέρες ασκούνται έντονες πιέσεις, σε υψηλό επίπεδο, προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να λάβει μια προληπτικής φύσης γραμμή χρηματοδότησης μετά τη λήξη του Μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο. Οι αποκρατικοποιήσεις, η χρηματοδότηση του λογαριασμού υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, που θα ξεκινήσουν την Δευτέρα με τον τομέα της ενέργειας.

‘Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θεωρείται αδύνατον να έχουν υλοποιηθεί και τα 88 έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τη συνολική λύση (κλείσιμο αξιολόγησης, μεταμνημονιακή εποπτεία, διευθέτηση χρέους) για την Ελλάδα, με τους Ευρωπαίους να είναι διατεθειμένοι να περιμένουν έως και τις τελευταίες ημέρες πριν από την εκπνοή του προγράμματος εντός του Αυγούστου. Ένας αριθμός προαπαιτούμενων αναμένεται να συνδεθεί με το νέο μοντέλο ενισχυμένης εποπτείας που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση του μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, τα παρακάτω ζητήματα αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης ανάμεσα σε ελληνική κυβέρνηση και τρόικα μέσα στην εβδομάδα:


1. Συντάξεις: Το Μνημόνιο όριζε ότι έως τα μέσα Μαρτίου θα έπρεπε να έχει γίνει ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων . Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, ο επανυπολογισμός των συντάξεων με την καταγραφή της προσωπικής διαφοράς -δείγμα των περικοπών που θα ακολουθήσουν- αναμένονται τον Οκτώβριο.

2. ΕΝΦΙΑ: Μετά την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, τον Μάιο θα πρέπει να ψηφιστούν οι προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ , αν χρειαστεί, ώστε να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά τον Αύγουστο χωρίς μεταβολή των βεβαιωμένων εσόδων σε σχέση με πέρυσι.

3. ΦΠΑ στα νησιά: Αύξηση συντελεστών κατά 30% σε Χίο , Λέσβο, Κω, Σάμο, Λέρο στο τέλος Ιουνίου.

4. Ληξιπρόθεσμα: Μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς ιδιώτες (3,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο) έως το καλοκαίρι.

5. ΕΚΑΣ: Έκδοση υπουργικής απόφασης τον Ιούνιο για την πλήρη κατάργησή του από την 1η Ιανουαρίου 2019.

6. ΟΜΕΔ: Αναθεώρηση της λειτουργίας του Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας. Οι δανειστές φέρονται να επιθυμούν κατάργηση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων.

7. Συλλογικές συμβάσεις: Δημιουργία μηχανισμού μέτρησης της αντιπροσωπευτικότητας των συμμετεχόντων στις εργοδοτικές οργανώσεις.

8. Δημόσιο: Τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών στο Δημόσιο και ηλεκτρονική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, το αργότερο έως τον Ιούνιο.

9. Αφορολόγητο: Ψήφιση διάταξης νόμου για μείωση του αφορολογήτου από το 2019 εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές κρίνουν ότι απαιτείται εμπροσθοβαρής εφαρμογή του μέτρου.

10. Αποκρατικοποιήσεις: Πωλητήρια για λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ΔΕΗ +0,44% και το 17% της επιχείρησης, καθώς και σε μέρος της συμμετοχής του δημοσίου σε Ελ. Βενιζέλος, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Το μήνυμα του Σεντένο για την «καθαρή έξοδο»

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ξεκαθάρισε προ ημερών ότι η «καθαρή έξοδος» του Αυγούστου , την οποία επικαλείται η κυβέρνηση, θα περνά μέσα από «ενισχυμένη εποπτεία». Μετά την ενημέρωση που είχε από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την «μεταμνημονιακή εποχή», τόνισε πως «σχετικά με τη μελλοντική παρακολούθηση των οικονομικών, δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων, το Eurogroup έλαβε γνώση του λεγόμενου εργαλείου “ενισχυμένης επιτήρησης”». Παράλληλα, επανέλαβε πως η Αθήνα πρέπει να κλείσει άμεσα τα προαπαιτούμενα, ώστε να πάρει το πράσινο φως για ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στις 21 Ιουνίου.